Ion Caramitru – titlul onorific de Actor al Europei pentru întreaga activitate

Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, a fost distins de Comitetul Festivalului Internaţional de Teatru „Actor al Europei”, cu titlul onorific de Actor al Europei pentru întreaga activitate, informează un comunicat TNB remis vineri, 27 mai.

Festivalul Internaţional de Teatru „Actor al Europei” se organizează anual, de 13 ani, la Prespa, în Macedonia.

Preşedintele şi fondatorul acestui festival este cunoscutul dramaturg, romancier şi scenarist Jordan Plevnes, autor, printre altele, al piesei „Chiril şi Metodiu — who are you?!”, prezentată în premieră absolută la TNB, în cadrul Festivalului Internaţional NETA din 2015. Plevnes este, totodată, fondator, în 2007, şi rector al ESRA — prima universitate privată de arte audiovizuale din Macedonia.

Universitatea de Arte Audiovizuale ESRA, care se numără printre organizatorii festivalului, îi va acorda lui Ion Caramitru titlul de Doctor Honoris Causa. Printre laureaţii acestui titlu se află deja personalităţi precum regizorii de film Manoel Pinto de Oliveira şi Jiri Menzel, regizorul de teatru Alexander Morfov, cântăreţul Charles Aznavour, actorul şi scenaristul Jean-Claude Carriere.

Ceremonia decernării este programată pe 6 iulie, în deschiderea festivalului, iar laudatio va fi susţinut de criticul George Banu, profesor la Sorbona şi preşedinte de onoare al AICT.

Ion Caramitru, distins recent cu titlul de Ambasador Shakespeare în România, oferit de Consiliul Britanic, cu ocazia Anului Shakespeare-400, a primit în 1995 titlul de Ofiţer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic (OBE), pentru activitatea culturală româno-britanică, şi a fost decorat de Regina Elisabeta a II-a. În 1997 a primit titlul de Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor din Franţa, iar în anul 2000 i-a fost conferit Ordinul Pentru Merit al României în grad de Mare Cruce.

În Macedonia va primi cel de-al treilea titlu Doctor Honoris Causa, după cele conferite de Universitatea de Arte din Iaşi, în 2008, şi Universitatea Ovidius din Constanţa, în 2012. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: uniter.ro

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata