ÎPS Teodosie: Corala „Armonia”, campioană mondială a corurilor bărbăteşti

Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a acordat un interviu AGERPRES, în care vorbește despre performanțele remarcabile ale Coralei ”Armonia”, care aparține de Arhiepiscopia Tomisului, campioană mondială a corurilor bărbătești, câștigătoare la Jocurile Corale Mondiale (World Choir Games) desfășurate în iulie 2014 la Riga – Letonia, medalie de aur și marele premiu la secțiunea Cor bărbătesc și medalie de aur la secțiunea Muzică sacră.

Deosebitele performanțe din Letonia au fost obținute după ce, în 2013, la Campionatul European al Corurilor desfășurat la Graz — Austria, corala a câștigat marele premiu la secțiunea Cor bărbătesc, două medalii de aur la secțiunile Folclor și, respectiv, Cor bărbătesc și una de argint la Muzică sacră. Și în 2012, la Olimpiada „World Choir Games” din SUA, Corala „Armonia” a fost dublu medaliată cu aur.

Corala „Armonia”, înființată în 2001, a participat prima dată în 2012 la o olimpiadă mondială a corurilor pentru că, potrivit lui IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în anul respectiv a aflat, întâmplător, despre organizarea unei astfel de competiții internaționale.

AGERPRES: Succes după succes pe plan internațional, în ultimii trei ani, pentru Corala „Armonia”. Până în 2012, corala nu a participat la astfel de competiții?

ÎPS Teodosie: Corala a avut mari succese în diferite țări, precum Țara Sfântă, Franța, Elveția, Germania, Spania, Turcia, la diferite manifestări, însă acestea nu au fost concursuri. În 2012, luna mai, a avut loc un concurs balcanic, în Bulgaria, foarte larg, de coruri religioase și corala noastră a luat marele premiu. (…) În același an, s-au înscris la Olimpiada Mondială a Corurilor, de care până atunci nici nu știam. Un cor din București mi-a cerut ajutorul, să-i sponsorizez pentru acea competiție și așa am aflat de existența ei. (…) Ne-am interesat de acea competiție, să vedem dacă ne mai putem înscrie, pentru că se terminaseră înscrierile. Am insistat și ni s-a spus că, dacă dovedim valoare, vor face o excepție și ne vor înscrie. (…) Am trimis toate înregistrările coralei cu participările naționale și internaționale, repertoriul, și ne-au răspuns că pot face o excepție deoarece Corala „Armonia” este o valoare.

AGERPRES: În cele din urmă Corala „Armonia” a fost acceptată să participe la Olimpiada Corală Mondială, desfășurată la Cincinnati, Ohio — SUA, unde a și câștigat două medalii de aur la secțiunile Folclor, respectiv Muzica religiilor. Câți competitori au fost în concurs?

ÎPS Teodosie: Noi nu ne-am așteptat chiar la așa ceva, dar valoarea lor a fost recunoscută. (…) Au mers acolo, a trebuit să caut sponsorizări pentru că au fost costisitoare avionul, cazarea, masa și toate celelalte. (…) La olimpiada din SUA s-au înscris peste 350 de ansambluri corale, din 64 de țări și aproape 30 de state americane.

AGERPRES: Au urmat performanțele din 2013 care au culminat, în 2014, cu obținerea titlului, de către „Armonia”, de campioană mondială a corurilor!

ÎPS Teodosie: Da, este cea mai mare performanță, (…) așa au fost cotați (…), au fost solicitați și în Gală. Au fost foarte puternici la Riga, au surclasat cele două mari coruri de tradiție, corul bărbătesc al Operei din Berlin și corul bărbătesc al Operei din Sankt Petersburg. Asta ca să vorbim despre cele mai de răsunet coruri din lume, dintre cele aproximativ 500 de ansambluri corale de pe toate continentele care au participat la această competiție. La Riga au mai fost români …, un cor de parohie din Arad, fără să primească succes, și Corul Madrigal care a cântat în afara concursului. (…) Am primit pentru prima dată o sponsorizare de la Institutul Cultural Român, (…) în rest m-am ocupat personal de posibilitățile coralei de a ajunge acolo.

AGERPRES: Am citit în CV-ul dumneavoastră că, în jurul anilor 1980, ați cântat în corul studenților și, ulterior, ați fost încadrat cântăreț bisericesc. În prezent, nu vă îndeamnă inima să cântați împreună cu coriștii Coralei „Armonia”?

ÎPS Teodosie: Eu cânt cu ei în mintea și în inima mea, în permanență particip afectiv și poate că am mai mari emoții decât ei. Și muzica aceasta corală foarte bine interpretată și scrisă sub o inspirație divină, aș îndrăzni să spun că toată muzica scrisă frumos este din inspirație divină, cealaltă, scrisă fără armonie, fără a trezi emoții și doar patimi, aș numi-o că este de inspirație de jos, din întuneric.

AGERPRES: Care este începutul Coralei „Armonia” și cine sunt coriștii campioni?

ÎPS Teodosie: La început a fost Corala „Harisma”, la Seminarul Teologic Tulcea, unde am căutat să aduc o infuzie în privința muzicii psaltice și corale și, în scopul acesta, l-am adus atunci de la Giurgiu pe Iulian Dumitru. (…) Eu am sesizat talentul acestui tânăr (…) era o voce cristalină, nu credeam eu atunci că va fi dirijor, și m-a impresionat foarte mult modul în care cânta natural. (…) După 2-3 ani la Tulcea, l-am adus pe Iulian Dumitru la Facultatea de Teologie din Constanța, pe post de asistent, și a format nucleul Corului „Armonia” al cărui dirijor este și în prezent. Corala „Harisma” s-a descompletat după ce a făcut o vizită în America și au rămas acolo doi membri ai ei, deși eu le spusesem să nu rămână niciunul acolo.

Părintele Iulian făcea în acel timp parte din Harisma. (…) Și atunci părintele Iulian a spus că dacă nu mai este Corala „Harisma” să-i dau voie să facă el o corală competitivă, dar să nu-i sugerez pe nimeni, să îl las să-și aleagă singur componenții. Și, cu adevărat, și-a ales numai oameni care au și ureche muzicală și cunoștințe și posibilități de memorie muzicală și toate cele ce se cer unui corist de performanță. Corala are acum 30 de membri care sunt studenți, doi-trei elevi seminariști care au devenit și ei studenți, masteranzi, doctoranzi, dar și diaconi și preoți. Avem în corală un protopop, dar avem și un preot militar.

AGERPRES: Unde face corala repetițiile, în ce constă repertoriul?

ÎPS Teodosie: Repetițiile se fac în biblioteca noastră, care este foarte prielnică pentru așa ceva. Au fost diferite locuri (…) și biroul meu a fost sală de repetiții. Cum biblioteca este consacrată ca sală de repetiții pentru Corala „Armonia”, acolo își țin și partiturile. Și trofeele sunt tot în bibliotecă. Au și un mentor, un proaspăt consilier cultural (…) care i-a însoțit la competiții, le-a dat curaj, i-a stimulat în ceea ce au de făcut. (…) Se ocupă de vestimentația lor, ca să fie după specificul pieselor pe care le interpretează. Repertoriul lor este absolut din toate genurile muzicale. Sunt piese corale clasice, folclorice, din repertoriul național și internațional, piese corale religioase și, sigur, repertoriul lor este foarte vast. Ca să vorbesc despre piesele de rezistență, foarte ample, sunt peste o sută (…). Dirijorul și-a ales repertoriul, pe parcurs i-am mai sugerat piese frumoase, la care a fost circumspect la început, dar pe care le-a acceptat după ce a constatat că sunt frumoase.

AGERPRES: Ce vestimentație poartă membrii Coralei „Armonia” în timpul concertelor pe care le susțin?

ÎPS Teodosie: Au și fracuri, așa cum se cuvine muzicienilor, uneori cântă chiar în costumul negru cu cravată, au și costume naționale românești comandate special, după ce până în prezent le împrumutam, au și niște cămăși albe speciale făcute artistic, cu care s-au prezentat și la Riga. Sigur, vom adapta în continuare ținutele vestimentare în funcție de repertoriu, de spectacole. (…) Ei susțin o serie de spectacole mai ales pentru publicul constănțean, dar și pentru cel de la nivel național.

AGERPRES: Sunt coriști cu vechime în „Armonia”? Va putea fi corala performantă în continuare?

ÎPS Teodosie: Vârsta lor este cuprinsă între 18 și 35 de ani și sunt unii care au vechime, pentru că dacă nu se păstrează măcar o parte dintre membrii de bază dintr-o corală și se schimbă total membrii, atunci performanța s-a dus.Eu le-am dat un canon, (…) canonul este mai mult decât o dispoziție pentru că te ține legat și de Dumnezeu, și de regula impusă unei formații, le-am dat canon să rămână 30 de ani împreună. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata