Irinel Columbeanu a colaborat cu Securitatea; decizia este definitivă

Omul de afaceri Irinel Columbeanu a avut calitatea de colaborator al Securității comuniste, au decis definitiv miercuri, 15 octombrie, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Inițial, Irinel Columbeanu primise verdict de necolaborare din partea Curții de Apel București, însă miercuri instanța supremă a admis recursul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

„Admite recursul declarat de CNSAS, modifică sentința atacată în sensul că admite acțiunea reclamantului CNSAS, constată calitatea de colaborator al securității în privința pârâtului Columbeanu Adrian Irinel. Definitivă”, se arată în decizia instanței supreme.

Irinel Columbeanu a fost verificat de CNSAS în calitate de candidat la Primăria Capitalei din anul 2012.

Potrivit dosarului întocmit de CNSAS, Columbeanu a fost recrutat de fosta Securitate în anul 1980, pe când era student și ghid la ONT, primind numele conspirativ „Ivănescu”.

El avea misiunea de a supraveghea informativ cetățeni români și străini cu care intra în contact „pe linia muncii de securitate”, furnizând ofițerului de legătură 118 materiale informative.

Astfel, într-o notă informativă, Irinel Columbeanu spunea despre creatoarea de modă Doina Levintza și soțul acesteia că „nu sunt atașați politicii dusă de regimul nostru”.

În alte note informative, Columbeanu a relatat cum diverse persoane cu care intra în contact au atitudini ostile regimului comunist, critică sistemul de aprovizionare cu alimente sau sunt simpatizante ale regimului capitalist.

În anul 1988, Securitatea a decis să renunțe la Columbeanu, considerând că acesta a profitat de calitatea sa pentru a face multe vizite externe și a avea legături cu cetățenii străini. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata