Irlanda: Suspiciuni privind experienţe cu vaccinuri pe copii-cobai

Mai mulți membri ai guvernului și ai clerului irlandez au cerut ca ancheta în curs asupra instituțiilor catolice din țară să fie extinsă asupra vaccinărilor experimentale cărora le-ar fi fost supuși copii-cobai în urmă cu câteva decenii, relatează AFP.

Aceste apeluri sunt o consecință a emoției suscitate prin dezvăluirile despre înhumarea secretă într-o groapă comună a circa 800 de copii ai unor mame celibatare, găzduite de călugărițele de la Bon Secours între anii 1925-1961.

Premierul Enda Kenny a ordonat demararea unei anchete guvernamentale preliminare pentru a se descoperi ‘dimensiunea acestui caz’ și a se stabili ‘dacă există și alte cazuri similare în țară care să merite interesul’ autorităților.

Mai multe personalități — între care arhiepiscopul de Dublin, Diarmuid Martin și secretarul de stat al sănătății, Kathleen Lynch — s-au pronunțat în favoarea unei anchete judiciare extinse care să cerceteze în egală măsură cazul vaccinurilor. Acesta a constituit deja obiectul mai multor anchete în anii 2000, care însă au fost invalidate de Curtea supremă irlandeză.

Postul de radio Newstalk a informat luni că 80 de copii s-au îmbolnăvit după ce li s-au administrat din eroare vaccinuri pentru animale, la mijlocul anilor ?70.

‘Medicul sosea întrebând dacă poate face experiențe, dar el nu putea să le facă fără autorizația mamei’, a declarat pentru Newstalk călugărița Sarto, de la căminul Bessborough, situat în comitatul Cork, una din instituțiile vizate de ancheta guvernamentală.

Grupul farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK) a descoperit aceste experiențe după fuziunea sa cu laboratorul implicat în urmă cu 20 de ani. GSK și-a exprimat disponibilitatea de a ‘coopera plenar’ în cadrul unei anchete.

În anii 2000, grupul furnizase deja informații în cadrul unei anchete care a durat mai mult de 10 ani despre maltratarea copiilor în instituțiile irlandeze. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata