Irlanda va aboli controversata schemă de evitare a plăţii taxelor

Ministrul irlandez de Finanțe, Michael Noonan, a anunțat marți că va aboli controversata schemă de evitare a plății taxelor „Double Irish”, transmite BBC.

Aceasta a permis unor mari firme multinaționale, cum ar fi Facebook, Google și LinkedIn, să-și mute legal profitul imens din Irlanda în țări considerate paradisuri fiscale.

Schema de taxare nu va mai fi accesibilă noilor solicitanți din 2015 și va fi retrasă până în 2020, a anunțat Michael Noonan în Parlamentul de la Dublin, cu prilejul prezentării bugetului pe 2015. ‘Double Irish’ exploatează diferențele internaționale în reglementările privind rezidența fiscală a companiilor.

În viitor, toate companiile înregistrate în Irlanda trebuie să aibă rezidența fiscală în această țară, a declarat ministrul irlandez de Finanțe. Acesta a adăugat că taxa pe companii, de 12%, una dintre cele mai reduse din Europa, nu va fi modificată. Menținerea acestei taxe a ajutat Irlanda să atragă companii cum ar fi LinkedIn și Airbnb Inc și să-și păstreze economia pe linia de plutire după colapsul imobiliar.

Mecanismul ‘Double Irish’ permite companiilor să colecteze profiturile prin subsidiarele lor irlandeze — deseori cu operațiuni reale și angajați în țară. Acele unități expediază acele profituri prin redevențe și alte plăți către o a doua subsidiară irlandeză, cu sediul într-un paradis fiscal, cum ar fi Bermude, Grand Cayman sau Isle of Man.

Luna trecută, publicația americană ‘Wall Street Journal’a anunțat că Apple ar putea fi acuzat de Comisia Europeană că a beneficiat de ajutoare de stat ilegale din partea Irlandei, potrivit concluziilor preliminare ale anchetei derulate de Executivul comunitar asupra practicilor agresive ale anumitor companii multinaționale.

Ancheta Comisiei Europene vizează două acorduri fiscale încheiate între grupul american și autoritățile irlandeze, datând din 1991 și 2007, și care pot fi catalogate drept ajutoare de stat ilegale. Și publicația britanică ‘Financial Times’ susține că Apple a încheiat mai multe acorduri secrete cu autoritățile irlandeze care permit companiei americane să plătească taxe mai mici de 2%.

Însă Apple, care operează în Irlanda încă din anii 1980, susține că acordurile sale cu Irlanda nu au încălcat nicio lege. ‘Nu a existat niciun acord special, nu a existat niciodată ceea ce ar putea fi considerat drept ajutor de stat’, susține directorul financiar de la Apple, Luca Maestri.

Deși decomandată Executivul comunitar nu are o estimare cu privire la sprijinul de stat ilegal de care a beneficiat Apple, se estimează că acesta ar putea să se ridice la mai multe miliarde de euro.

Irlanda a finalizat cu succes, în decembrie 2013, programul de asistență financiară internațională, îndeplinind toate țintele fiscale stabilite cu reprezentanții Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene și Fondului Monetar Internațional. În ianuarie, Irlanda a revenit furtunos pe piețele financiare, înregistrând o cerere record pentru prima emisiune de obligațiuni, după ieșirea din programul de asistență financiară. Investitorii au făcut oferte de peste 14 miliarde de euro (19 miliarde de dolari) pentru obligațiunile guvernamentale pe zece ani, de aproximativ trei ori mai mult decât valoarea bondurilor, de 3,75 miliarde de euro.

Guvernul de la Dublin a îmbunătățit estimarea de creștere a economiei în 2015 de la 3,6% la 3,9% și se așteaptă la scăderea deficitului bugetar la 2,7% din PIB anul viitor, sub ținta stabilită cu UE, de 2,9% din PIB. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata