Irlandezul Liam Kevin O’Donnell: România – dragoste la prima vedere

Irlandezul Kevin Liam O’Donnell locuiește într-o comună din Munții Buzăului – Chiojdu, nu departe de Lacul vulturilor și de pădurile seculare ale Carpaților, într-o vilă cu obloane pictate cu inimioare roșii. Casa este înconjurată de o grădină cu flori, pomi fructiferi, mulți copaci care dau impresia unei lumi de vis – o grădină botanică în miniatură pe lângă care trece un râu cu apa limpede precum cristalul.

Străbatem o cărare pavată cu piatră de râu, iar în pragul casei ne întâmpină cel mai mic membru al familiei O’Donnell, Leon, în vârstă de 12 ani, care învață la școala gimnazială din Chiojdu. ”Leo este cel mai îndrăgostit de natura de la Chiojdu dintre noi toți, el dorește să se facă biolog, dar și un mesager al culturii și civilizației românești”, mărturisește gazda, Cornelia O’Donnell, româncă născută în Capitală.

Cornelia ne invită într-un hol tapetat cu cărămidă roșie, plin cu mușcate și flori de munte. Pe un perete, tronează un tablou cu bancnota de 10 lei, pe care se află o casă din Chiojdu prezentă la Muzeul Satului. ”Arhitectura de Chiojdu este una dintre cele mai frumoase din țară. Nu degeaba casa de Chiojdu se află pe aceeași bancnotă cu cel mai mare pictor, Nicolae Grigorescu”, afirmă Cornelia.

Ca un adevărat arhitect, Liam explică misterele casei de Chiojdu. ”Casele erau construite pe un soclu de piatră de râu, cu bolovani rotunzi, formând un parter înalt cu pivniță generoasă pentru țuica bătrână și cămara de alimente. Pereții casei de Chiojdu sunt susținuți de bârne rotunde, iar acoperișul înalt este făcut din șindrilă așezată în solzi de pește. Accesul în casă are loc pe o scară laterală cu trepte din piatră masivă adăpostită de streașina foișorului”, spune irlandezul, îndrăgostit de frumusețea locurilor. ”Pridvorul este de mare utilitate vara, în luna lui Cuptor, când toată lumea doarme afară”, îl completează soția.

Liam povestește cum a dat agitația din Capitală pe liniștea din comuna Chiojdu și recunoaște că, în ceea ce privește locurile, a fost dragoste la prima vedere.

”În urmă cu aproape 12 ani, împreună cu soția mea, am plecat din tumultoasa Capitală a României, unde derulam o afacere, să ne odihnim la o pensiune necunoscută din Munții Buzăului. Nu am mers pe Valea Prahovei, la Sinaia sau la Bușteni, ci am ales la întâmplare o pensiune găsită pe internet, ‘Tata Lice’ din Chiojdu. Am petrecut trei zile de poveste într-o liniște desăvârșită. Trecând pe un podeț am văzut pe o colină o căbănuță din povești cu obloane verzi și inimioare roșii, mică, îngrijită și cu mulți pomi împrejur.

Dragoste la prima vedere, am decis să o cumpărăm pentru a ne petrece câteva zile pe an. Numai că după ce am vizitat împrejurimile și ne-am împrietenit cu oamenii am decis să renovăm cabana și să ne mutăm aici. Trebuie să mărturisesc că băiatul nostru a avut un rol determinant, este elev la școala din localitate, iar, după câteva zile petrecute în vacanță la București, ne roagă să revenim acasă, la Chiojdu”, spune Liam.

Irlandezul nu-și uită nici locurile natale, despre care povestește că au o frumusețe aparte, dar totuși aici, în Chiojdu, viața sa capătă un alt sens. ”M-am născut într-o localitate de coastă în nord-estul Irlandei, o zonă de coastă cu mulți pescari și fermieri. Păduri mari, mult mai bogate în copaci seculari, dar în care au mai rămas doar vulpi și iepuri, fără misterioșii mistreți, râși sau urși din Munții Carpați. Clima este mai aspră și lipsește ceea ce iubesc mai mult — greierii”, adaugă Liam.

Când vine vorba de afaceri, Liam O’Donnell are unele obiecții. ”Pentru afacerile de mici dimensiuni în România nu sunt șanse de reușită prea mari. Taxele sunt ridicate, iar birocrația este stufoasă. În Irlanda, ești ajutat ori de câte ori dorești să deschizi o mică firmă, primești fonduri nerambursabile și scutiri de taxe 1-2 ani, în perioada de început. Guvernul încurajează investitorii de mici dimensiuni și le acordă un sprijin mai consistent”, susține Liam.

El este de părere că România este o țară foarte frumoasă, pentru că are toate formele de relief și toate bogățiile din lume, de aceea nu regretă că s-a stabilit aici. ”O asemenea țară, de o frumusețe rară, ar trebui să facă din turism o ramură prioritară pentru că are lacuri, râuri și mare, dealuri și munți. Din păcate, mai ales în zona în care locuim, la Chiojdu, din cauza infrastructurii și a lipsei fondurilor, turismul este aproape de zero”, spune Liam.

Însă pentru irlandez, acesta este locul ideal, de unde nu ar mai pleca, și ori de câte ori are ocazia le vorbește celor din jurul său de frumusețea țării care l-a adoptat. ”Peisajul este deosebit, iar oamenii sunt minunați. Chiojdenii sunt foarte primitori, prietenoși, deschiși, te ajută la absolut orice, trebuie doar să spui de ce ai nevoie. Ei îți întind la nevoie nu o mână, ci cinci mâini. Într-un cuvânt oamenii sunt extraordinari, dar ei trebuie ajutați. România are tot ce îi trebuie pentru un turism de mare clasă, chiar lângă casa noastră se află păduri în care te pierzi, pur și simplu, cu lacuri și cascade, dar ca să ajungi la ele îți rupi mașina din cauza drumurilor impracticabile”, afirmă Liam.

Și soția sa, Cornelia, mărturisește că iubește această zonă de munte mai mult decât locul unde s-a născut. ”Comuna Chiojdu este locul ideal pentru creșterea unui copil, natură virgină, prieteni de calitate, hrană naturală. Leo iubește zona și după câteva zile de vacanță petrecute în București ne roagă cu lacrimi în ochi să mergem acasă, la Chiojdu. El s-a atașat de natură, își petrece timpul liber la râu și prin păduri și ne roagă să mergem cât mai des la Lacul vulturilor, nu departe de aici. Este fericit că locuim la poalele munților și că de acasă în câteva zeci de minute ajungem chiar în inima lor. Și e o natură pe cât de sălbatică, pe atât de darnică și prietenoasă”, descrie, cu emoție, locurile Cornelia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata