Isărescu: BNR a trecut mai uşor peste criza din 2008 cu leul greu; denominarea a fost un succes

Banca Națională a României a trecut mult mai ușor peste criza financiară care a început în 2008 cu leul greu, decât ar fi ar fi trecut cu leul cu multe zerouri, a declarat marți guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul simpozionului dedicat aniversării a 10 ani de la denominarea monedei naționale.

Suntem la oră de bilanț: am îndrăzneala să spun că acțiunea a fost bine pregătită și, în final, a fost o acțiune de succes. Banca Națională, conducerea Băncii Naționale a trecut mult mai ușor de criza financiară din 2008 cu leul greu decât ar fi trecut cu leul cu multe zerouri. S-a câștigat foarte mult la nivelul societății prin simplificare (prin denominare n.r.). În economie s-a câștigat credibilitate și încrederea într-un nou început. În 2005, România se despărțea de o lungă perioadă inflaționistă și intra pe o curbă a productivității și profitabilității”, a subliniat guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, pe lângă faptul că, în utlimii zece ani, inflația a coborât la o singură cifră și se menține la cifre scăzute, leul a devenit o monedă de încredere. În plus, românii economisesc predominant în lei, iar împrumuturile tind să fie, și ele, denominate preponderent în monedă națională. Guvernatorul BNR a precizat că denominarea a contribuit la aceste evoluții, cel puțin la nivel de percepție.

Pe de altă parte, Mugur Isărescu este de părere că trebuie să învățăm o lecție din această măsură complexă. În primul rând, este important să învățăm că succesul depinde esențial de o pregătire temeinică, a precizat șeful BNR, referindu-se la discuțiile cu privire la adoptarea euro. În plus, este importantă alegerea momentului și a contextului intern și internațional, unde intervin inspirația și înțelepciunea politică, dar și stabilirea dozajului, care este important în orice decizie, potrivit guvernatorului BNR.

În ceea ce privește rezultatele comensurabile ale denominării, Mugur Isărescu a menționat chestiunile legate strict de noile monede și bancnote, mai mici, mai rezistente, mai ușor de manevrat și depozitat, costurile casieriilor scăzând datorită simplificării operațiunilor.

Guvernatorul a amintit și obiectivele avute în vedere în momentul adoptării deciziei de tăiere a patru zerouri din coada leului, respectiv marcarea încheierii unui ciclu inflaționist lung, marcarea faptului că prețurile în România sunt la niveluri nominale uzuale în Europa, ușor de comparat, exprimarea indicatorilor valorici, de genul PIB, PIB pe locuitor, producțiile, consumul și așa mai departe în lei noi, pentru a fi mai ușor de comparat cu ce se întâmplă în Europa, dar și pregătirea trecerii la euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata