Isărescu, despre acordul cu FMI: Ne trebuie un avocat al diavolului pentru a vinde credibil reforma fiscală

România are nevoie de un acord cu instituțiile financiare internaționale pentru a putea „vinde” credibil reforma fiscală pe care intenționează să o implementeze prin modificarea Codului Fiscal, astfel încât să nu piardă prin creșterea dobânzilor la care se împrumută, susține guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

„Din experiența mea, eu cred că este bine să avem niște parteneri internaționali. Ne dau credibilitate, seriozitate și uneori îți trebuie un avocat al diavolului, asta e părerea mea. Chiar dacă, uneori, negocierile nu sunt plăcute, te mai cerți cu ei, dar o formulă de parteneriat cu ei este bună. În plus, nici nu văd cum am putea noi să vindem credibil o reformă fiscală de o asemenea amploare pe plan internațional. E greu”, a declarat guvernatorul BNR, în conferința de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

El a răspuns, astfel, unei întrebări cu privire la oportunitatea rămânerii României într-un acord cu Fondul Monetar Internațional, având în vedere că actualul document expiră în luna septembrie.

În ceea ce privește reforma fiscală, guvernatorul BNR susține că, în cazul în care aceasta nu poate fi prezentată credibil, „tot ce ai putea să câștigi din reforma fiscală pierzi la dobânzi”.

„Ori, ați văzut că unul dintre punctele pentru care stau atât de bine la Trezorerie, la surplusuri, este faptul că le-au scăzut cheltuielile cu dobânzile”, a subliniat Isărescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata