Isărescu despre aplicarea dării în plată: Este cert că băncile îşi vor apăra dreptul de proprietate

Efectele aplicării Legii privind darea în plată sunt incerte, însă cu siguranţă băncile îşi vor apăra dreptul de proprietate şi vor contesta actul normativ fie la Curtea Constituţională a României, fie la alte foruri, a declarat joi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Legea se remarcă printr-un grad destul de ridicat de impreciziune. Sunt puşi laolaltă cei care nu mai pot să plătească cu cei care, eventual, nu mai vor să plătească sau au opţiuni diverse. Este greu ca cineva să facă o evaluare corectă asupra impactului, cu datele pe care le avem. (…) Dar, ce mi se pare cert aici, este că, în baza legilor (interne şi internaţionale—n.r.), îşi vor apăra drepturile. Că unele se vor duce la CCR, că altele se vor duce în altă parte, că vor da mai puţine credite sau cu avansuri mai mari. Deci cred că de aici încolo nu mai putem vedea lucrurile cu claritate: depinde de portofoliile de credite, de experienţa pe care o au cu diverşi clienţi, de avocaţii pe care îi au. Până acum aţi auzit doar de anumiţi avocaţi, dar vă asigur că veţi auzi şi de ceilalţi. Și băncile au avocaţi”, a explicat Isărescu.

În aceste condiţii, el a spus că trebuie să aşteptăm reacţia băncilor, a diverşilor debitori, pentru că legea acoperă o gamă largă de debitori potenţiali beneficiari, deşi este greu de precizat care ar fi beneficiul acestei legi.

Cu privire la faptul că multe bănci au anunţat deja majorarea avansului la creditele ipotecare, guvernatorul BNR a spus că această acţiune nu reprezintă o ofensivă a băncilor, acestea aflându-se mai degrabă în defensivă.

Când vorbim despre o bancă cu active de 10 miliarde, spre exemplu, cred că niciunul dintre dumneavoastră nu gândiţi că are un morman de bani sau de clădiri. Nu! Are un morman de dosare de credit. Acelea sunt proprietăţile lor — drepturi de creanţă. Dacă o lege le afectează, este absolut normal să îşi apere proprietăţile, conform legilor româneşti: Codului Civil, legislaţiei bancare, interne, internaţionale. Deci aici avem aproape o certitudine, dar nu este o ofensivă ci mai degrabă o defensivă. Conform legislaţiei din România şi din lume, băncile sunt unităţi autonome, nu sunt subordonate băncii centrale, au gestiune proprie urmăresc profitul. Deci fiecare bancă îşi va prezenta, deja au început să îşi prezinte, politica în urma acestor iniţiative legislative”, a subliniat guvernatorul BNR. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata