Isărescu: Legea privind darea în plată face pilaf Legea obligaţiunilor ipotecare şi regulamentul de funcţionare a acesteia

Legea privind darea în plată face inaplicabilă Legea obligaţiunilor ipotecare, adoptată la finalul anului trecut, după ce România a făcut eforturi timp de 25 de ani pentru a îndeplini condiţiile necesare ca o astfel de lege să fie funcţională, consideră guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

‘În decembrie 2015 a fost adoptată o lege pentru care am fost foarte multă vreme criticaţi la nivel european — Legea obligaţiunilor ipotecare, sau Legea obligaţiunilor acoperite sau garantate cu proprietăţi ipotecare. De ce abia după 25 de ani? Pentru că aveam câteva condiţionalităţi de îndeplinit. (…) Asta s-a întâmplat în decembrie, la o lună după ce a fost adoptată Legea privind darea în plată, care face pilaf Legea obligaţiunilor ipotecare’, a explicat luni Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe dedicată educaţiei financiare organizată de Asociaţia Română a Băncilor şi Institutul Bancar Român.

Potrivit acestuia, una dintre condiţiile pe care România trebuia să le îndeplinească pentru ca o Lege a obligaţiunilor ipotecare să poată funcţiona este reducerea dependenţei sistemului financiar de finanţarea externă, astfel încât economisirea internă să depăşească valoarea împrumuturilor.

‘În sfârşit suntem aici. România a ajuns să aibă resurse interne care să acopere creditele’, a subliniat guvernatorul BNR.

O a doua condiţie era cea a menţinerii unei lichidităţi confortabile în piaţă, care să ofere încredere investitorilor, condiţie de asemenea îndeplinită de doi ani, a mai spus Mugur Isărescu. O a treia condiţie era aceea de a avea o piaţă imobiliară stabilă, şi din punct de vedere legislativ, pentru ca băncile să poată să acumuleze un pachet de credite suficient, pe baza căruia să poată emite obligaţiuni ipotecare.

Potrivit şefului BNR, toate aceste condiţii au fost îndeplinite de România, însă Legea privind darea în plată poate desfiinţa atât Legea obligaţiunilor ipotecare cât şi regulamentul de funcţionare, care a fost definitivat în urmă cu două săptămâni.

‘Acum două săptămâni s-a venit cu regulamentul. Și atunci l-am întrebat pe directorul care s-a ocupat: dacă Legea dării în plată trece în forma actuală, ce valoare mai au Legea obligaţiunilor ipotecare şi regulamentul? Și mi-a răspuns: nu mai au nicio valoare’, a subliniat guvernatorul BNR.

Senatorii au adoptat, recent, în unanimitate, proiectul Legii privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ”Prima casă” şi au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanţei dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractului de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depăşească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinaţie de locuinţă.

În timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finanţelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus că MF susţine punctul de vedere al BNR, arătând că aplicarea actului normativ asupra programului ”Prima casă” ar duce la blocarea acestuia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata