Isărescu: Ratele rezervelor minime vor scădea când băncile reiau creditarea cu „ochii cât cepele”

29

Banca Națională a României (BNR) menține calendarul de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii la niveluri europene înainte de intrarea în zona euro, dar în funcție de fluxurile de capital și de momentul în care băncile vor începe să dea credite, însă cu „ochii cât cepele”, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

„În privința rezervelor minime obligatorii rămânem pe calendarul de a ne apropia de niveluri europene într-un interval de timp rezonabil, înainte de intrarea în zona euro, dar dozajul măsurilor îl vedem în funcție de factorii interni și externi. Intrările de capital pot să întârzie sau să apropie acest calendar. Deocamdată avem exces de lichiditate. (…) Pe măsură ce acest exces va dispărea, putem reduce rezervele la lei. Acum nu putem.

Altă posibilitate ar fi ca băncile să înceapă să dea credite cu „ochii cât cepele”, dar să lucreze mai atent cu clienții, să sporească creditarea în monedă națională și să compenseze scăderea de creditare în valută”, a precizat Isărescu.

El a spus că, astfel, s-ar reduce lichiditatea din sistem care acum este în exces, în special din cauza intrărilor de capital peste așteptări, pe fondul crizei din Ucraina. Guvernatorul BNR a reamintit faptul că aceste intrări de bani au dus la o apreciere semnificativă a monedei naționale și la creșterea rezervei nete a băncii centrale cu două miliarde de euro, în condițiile efectuării unor plăți în contul datoriei externe a României.

Banca Națională a României a decis, în ședința de politică monetară din 4 august, menținerea ratelor rezervelor minime obligatorii atât la pasivele în lei, la 12%, cât și la valută, la 16%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata