Isărescu: Restructurarea creditelor va fi opţională; aşteptăm legislaţia şi este posibil să ne dăm cu părerea

Măsura privind restructurarea creditelor populației propusă de Ministerul Finanțelor va fi un procedeu voluntar atât pentru client cât și pentru bancă, nu este o schemă obligatorie, iar legislația nu a fost definitivată, susține guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

„BNR s-a pronunțat pe câteva lucruri inclusiv ca acest procedeu să fie voluntar. Se așază clientul cu banca să negocieze. Nu este o schemă obligatorie”, a precizat șeful băncii centrale.

El a arătat, însă, că legislația necesară implementării electoratei nu a fost elaborată de către Ministerul Finanțelor.

„Este un proiect cu componentă fiscală majoră, acum trebuie să scoată legislația. După ce vom avea propunerea legislativă este posibil să ne dăm cu părerea. În ceea ce privește impactul pe venitul disponibil, dacă un om are 1.000 de lei salariu și plătește rate 300 de lei și, în loc să de dea 300 de lei lunar dă jumătate, îi crește venitul disponibil, deci crește posibilitatea să crească consumul”, a explicat Mugur Isărescu.

În ceea ce privește impactul pe termen lung asupra clientului, guvernatorul BNR spune că, nefiind nimic obligatoriu, „cine consideră că îi vine bine să își amâne o plată un an sau doi va zice că este bine”, iar ceilalți pot să nu apeleze la această formulă.

Referitor la posibilitatea ca această măsură să ducă la îmbunătățirea situației creditelor neperformante, Isărescu a subliniat că acest lucru este posibil, însă nu acesta este scopul principal, ci stimularea consumului.

La rândul său, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a amintit că discuția referitoare la electorată a avut loc în contextul negocierilor cu Fondul Monetar Internațional, iar Banca Națională a „vrut foarte mult” să se asigure că este o măsură opțională și pentru bănci și pentru clienți.

„Mai departe va fi de văzut în momentul în care intră măsura în vigoare câți dintre clienții care au datorii față de bancă vor dori să aibă o astfel de negociere, câte dintre bănci vor opta. Este greu de spus (care va fi impactul — n.r.) în momentul în care este opțional și în care lucrurile diferă de la o bancă la alta iar clienții pot opta să aibă această negociere sau să nu se angajeze în ea”, a explicat Cristian Popa.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a afirmat miercuri seară, la Realitatea TV, că schema de restructurare a creditelor populației ar putea intra în vigoare de la 1 iulie, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, lucrând la forma finală a proiectului de ordonanță.

Potrivit lui Voinea, această măsură ajută cel puțin un milion de oameni care au credite la bancă și sunt sub salariul mediu pe economie.

Premierul Victor Ponta a anunțat la începutul lunii februarie că Executivul va adopta o Ordonanță prin care persoanele care au credite la bănci și un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înțelegeri cu banca, la înjumătățirea ratei pe o perioadă de doi ani. Cei care optează pentru această măsură nu trebuie să aibă restanțe mai mari de 90 de zile. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata