Isărescu: România va achita aproape integral împrumutul de la FMI în 2014; mai rămâne „un mizilic” pentru 2015

România va achita aproape integral, până la finele acestui an, împrumutul de la Fondul Monetar Internațional contractat în 2009, din care mare parte deja a fost plătit fără efecte și „lacrimi”, urmând ca în 2015 să rămână de rambursat în jur de un miliard de dolari, „un mizilic”, a declarat, marți, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

„Această țară a rambursat, fără ca vreunul dintre dumneavoastră se se fi simțit cum s-a simțit generația mea în anii ’80, aproape în întregime împrumutul de la FMI. Ieri (n.r. — luni) s-a făcut o plată mare de 700 de milioane de euro”, a explicat guvernatorul BNR, amintind de scepticismul celor care susțineau, în 2009, că România nu va putea plăti împrumutul de la FMI.

Mai mult, în această perioadă, România a realizat și importante corecții atât în domeniul fiscal cât și în balanța externă. Șeful băncii centrale a arătat că România a suferit a doua corecție fiscală din Europa, de 7,2 puncte procentuale, după cea din Grecia, iar în plan extern o corecție de peste 12 puncte procentuale.

„Am realizat o corecție masivă. Eu nu am mai trăit așa ceva În plan extern de la 14 la 1%. De peste 12 procente, creșterea economică pe câțiva ani. S-a simțit în nivelul de trai, cum să nu se simtă!”, a explicat guvernatorul BNR.

El a mai spus că, în acest moment, țara s-a așezat, are posibilitatea să intre în alt ciclu lung de creștere sustenabilă și mult mai solidă.

România trebuie să plătească în 2014 peste 1,172 miliarde euro către Fondul Monetar Internațional (FMI), Uniunea Europeană (UE) și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), cu 0,72% mai mult decât în 2013, din împrumutul stand-by contractat în 2009, potrivit datelor furnizate de Guvernul României.

Astfel, suma care trebuie plătită către FMI se ridică la 1,002 miliarde euro, cea către UE la 150,1 milioane euro, iar către BIRD — 20,5 milioane euro.

Din cei peste un miliard de euro ce trebuie să ajungă la FMI, 984,8 milioane euro reprezintă rambursări de rate de capital și 17,2 milioane euro plăți de dobânzi și comisioane.

În ceea ce privește plata către Uniunea Europeană, întreaga sumă reprezintă plăți de dobânzi și comisioane ca și în cazul BIRD.

Rambursările sunt efectuate în contul pachetului financiar acordat României de creditorii internaționali în anul 2009, care are o valoare totală de 19,95 miliarde de euro. Vârful de plată în cadrul acestui pachet este în anul 2015, când autoritățile trebuie să ramburseze 1,826 miliarde de euro.

În anul 2009, România a parafat un împrumut stand-by pe 24 de luni în valoare de 12,95 miliarde de euro cu FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE și Banca Mondială.

Din acest aranjament cu FMI, România a intrat în posesia a șapte dintre cele opt tranșe prevăzute, în sumă de 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro).

Cea de-a opta tranșă a fost considerată, la solicitarea autorităților române, de tip preventiv și, în contextul evoluțiilor macroeconomice favorabile, nu a fost utilizată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
3 Comentarii
  1. DDD spune

    O tara de hoti unde s-au vindut toate fabricile mari si tot nu s-au saturat au mai facut si datorii.Criticau pe Ceausescu pt datoriile facute, dar a ramas ceva in urma,la ei doar amaraciune.

  2. vasilica spune

    sacrificiile nu sunt vizibile dar sunt: infrastructura rutiera lipsa, infrastructura sistemului medical (spitale si policinici) noi lipsa, infrastructura cercetare si educatie lipsa, infrastructura agricultura (sistem de irigatii complete) lipsa…am platit strangand cureau…nu ca ma produs mai mult si mai repede.

  3. Andreea spune

    Ce sa zic:cred ca ar trebui puse in aplicare mai repede masurile discutate de CIR cu FMI si carora si eu le-am facut lobby la FMI pe blog-(mai ales cele cu TVA de 9% la carne si lactate,cu neimpozitarea profituli reinvestit, cu reducerea CAS cu 5%,refacerea sistemului de irigatii printr-un parteneriat public-privat,prelungirea calendarului de liberalizare a preturilor la gazele naturale din productia interna etc.;Daca la BNR nu erau Profesionisti patea si Romania ca Grecia si Ucraina!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata