Isărescu: România va putea să adere la zona euro cât mai repede cu putinţă, cu condiţia să fie bine pregătită

România va putea să adere la zona euro cât mai repede cu putință, cu condiția să fie bine pregătită, adică să ajungă la un grad ridicat de convergență reală, care să continue și după adoptarea euro, susține guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

„România va putea să adere la zona euro cât mai repede cu putință, cu condiția să fie bine pregătită. (…) Tratatele europene vorbesc despre atingerea unui nivel înalt de convergență și despre caracterul sustenabil în timp al acestuia, ca precondiție pentru adoptarea cu succes a euro. Remarcați că nu se face referire doar la convergența nominală, capitol la care România stă bine, dacă este să ne referim la îndeplinirea criteriilor de la Maastricht, ci se are în vedere convergența pe toate dimensiunile, inclusiv convergența reală și convergența juridică. De asemenea, este necesar ca procesul de convergență să fie sustenabil în timp, adică să continue și după adoptarea monedei comune, pentru a evita experiența nefericită a statelor mediteraneene, care, după intrarea în euro-zonă au relaxat politicile de reforme structurale, ceea ce a dus la un proces de divergență în interiorul zonei euro”, se arată într-un mesaj transmis miercuri de Mugur Isărescu în cadrul conferinței „Adoptarea monedei Euro în România: provocări și perspective’.

Potrivit guvernatorului BNR, întregul proces de preschimbare a monedei nu este un parcurs eminamente tehnic, ci este un proces politic și presupune un angajament ferm, din partea tuturor partidelor reprezentative, care sunt chemate să conducă procesul și să explice populației beneficiile și costurile sale.

Referitor la momentul aderării, Mugur Isărescu susține că stabilirea unei date-țintă și-a demonstrat ineficiența și că ar fi mai potrivit să stabilim mai întâi o foaie de parcurs, care să conțină reformele structurale necesare.

„Cât privește calendarul concret al aderării, s-a dovedit că abordarea de până acum, cu stabilirea unei date țintă, dar neînsoțită de angajamente ferme din partea tuturor actorilor interesați nu a dat rezultate. Poate că, în loc să stabilim o dată a aderării, ar fi mai bine să agreem o foaie de parcurs cu reformele necesare și numai după implementarea unei mase critice a acestora să stabilim o dată țintă”, consideră guvernatorul BNR.

În opinia sa, pentru România, o aderare de succes la zona euro reprezintă un proces complex, care implică îmbinarea convergenței nominale cu convergența reală și cu cea juridică, în cadrul unui efort de lungă durată, care să continue mulți ani după adoptarea monedei comune. În același timp, acest proces are și o importantă componentă culturală, întrucât moneda face parte din simbolurile oricărei națiuni, precum și o dimensiune socială, inclusiv de dezvoltare echilibrată a regiunilor țării, mai spune guvernatorul BNR. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

aderarea la euroMugur Isarescuzona euro
Comentarii (0)
Adaugă comentariu