Israel: În loc de pesticide, aspiratoare pentru culturile de arpagic şi pătrunjel

Inginerii israelieni au construit un utilaj experimental pentru distrugerea prin aspirare a insectelor, atât din culturile vegetale de seră, cât şi cele de câmp. Un astfel de aspirator gigant mobil este extrem de util în condiţiile dificile de mediu din zonă care permit proliferarea insectelor, mai ales că regulile stricte ale alimentaţiei kosher impun restricţii la comercializarea unor produse care au fost atacate de dăunători, scrie agrointel.ro.

Pentru uzul agricol,inginerii au proiectat două tipuri de aspiratoare: unul care poate fi instalat cu uşurinţă pe un tractor şi un altul care poate fi manevrat manual.

 

  • Tehnologii combinate de aspirare

Tehnologia aspirării insectelor poate fi aplicată atât în sere şi solarii, cât şi pentru culturile din câmp. Experimentele realizate au demonstrat că utilizarea unor astfel de dispozitive este eficace pentru îndepărtarea insectelor de pe suprafaţa plantelor.

Pentru a creşte eficienţa dispozitivelor de aspirare, tehnicienii au mai inclus pe lângă sistemul de aspirare şi o unitate cu jet de suflare. Prin combinarea procedeelor de aspirare – suflare s-a reuşit extragerea unui număr mult mai mare de insecte de pe plante.

Viteza de absorbţie la aspirare în cadrul experimentului a fost de 9 metri/secundă, în timp ce viteza jetului de suflare a ost de 10 metri/secundă. Prin combinarea sistemelor de suflare – aspirare, numărul insectelor îndepărtate de pe culturile de pătrunjel a fost de aproape trei ori mai mare decât în situaţia când s-a folosit doar sistemul de aspirare. De asemenea, în cazul culturilor de arpagic s-a constat că s-a reuşit îndepărtarea larvelor într-o proporţie foarte mare.

  • Alternative pentru culturile ecologice

Procedura de aspirare a insectelor în cazul pătrunjelului şi arpagicului este foarte importantă şi utilă în special la culturile certificate ecologic. În cazul unor astfel de culturi, utilizarea substanţelor chimice clasice este interzisă. La fel metoda are aplicabilitate şi pentru culturile clasice, mai ales că în ultimele decenii, culturile au dezvoltat rezistenţă la unele produse fitosanitare.

În principal, specialiştii susţin că efectele aplicării acestei tehnologii sunt deosebite, conducând în toate situaţiile de utilizare la reducerea consistentă a numărului de dăunători şi implicit la reducerea necesarului de produse chimice.

Studiile au fost realizate pe culturi de arpagic şi pătrunjel datorită faptului că ambele sunt foarte răspândite în Israel, ambele plante ocupând un loc important în alimentaţie. Arpagicul ( Allium schoenopransum ) este o plantă perenă, mică şi robustă, înrudită cu ceapa. Este un produs solicitat la export, iar în ultimii ani, datorită dăunătorilor, agricultorii au întâmpinat dificultăţi în realizarea de producţii calitative.

Metoda aspirării insectelor poate fi utilizată la intervale regulate, în perioada de creştere a plantelor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata