Israel: Preşedintele Shimon Peres se retrage din fruntea ţării pe fondul ofensivei din Gaza

Președintele israelian Shimon Peres, care a devenit sinonim în percepția opiniei publice mondiale cu dialogul cu palestinienii, își va părăsi joi funcția, discret, în plină ofensivă israeliană în Fâșia Gaza, relatează AFP.

Succesorul său Reuven Rivlin, ales de deputați la 10 iunie, va depune jurământul joi cu ocazia unei ceremonii fără fast la sediul Knessetului, parlamentul israelian, la ora locală 18:30 (15:30 GMT).

Primarii și cadrele municipale din localitățile din sudul Israelului, expuse tirurilor de rachete provenind din Gaza, au fost invitați la ceremonia de depunere a jurământului pentru a ‘arăta că cel mai important lucru în prezent în Israel este operațiunea ‘Protective Edge”, numele campaniei militare israeliene împotriva Hamasului palestinian, au precizat într-un comunicat comun noul președinte Rivlin și președintele legislativului Yuli Edelstein.

‘Într-un moment în care soldații statului israelian luptă, iar cetățenii israelieni sunt vizați de tiruri de rachete, am decis să organizăm o ceremonie redusă și discretă’, potrivit aceleiași surse.

Reuven Rivlin, 74 de ani, este o personalitate importantă a dreptei israeliene, partizan declarat al ‘Israelului Mare’, dar și apărător ardent al statului de drept. Avocat de profesie, cunoscut pentru vorbele sale de duh și firea prietenoasă, și-a început cariera politică în 1988 în cadrul Likud (dreapta naționalistă) și a fost ales ca deputat în Knesset. După care a fost în două rânduri președintele parlamentului (2003-2006 și 2009-2013). Pe frontul ideologic, el face parte din aripa cea mai de dreapta a Likud și nu și-a ascuns niciodată ostilitatea față de ideea creării unui stat palestinian.

Shimon Peres, 90 de ani, care părăsește scena politică după o carieră îndelungată, a afirmat că își va continua activitățile în favoarea statului Israel. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata