Istoria neştiută a fondatorului primul teatru din România, spusă de urmaşul său

Unul dintre cei mai cunoscuți primari sași din istoria Sibiului, Klaus Iohannis, a decernat sâmbătă seara, 14 iunie, o stea de excelență urmașului celebrului Martin Hochmeister, cel care în urmă cu 226 de ani reușea să construiască primul teatru din România, o moștenire culturală care astăzi a transformat urbea într-o veritabilă scenă, cu un festival internațional de teatru, al treilea ca importanță din Europa.

„Este o onoare pentru mine și o bucurie să-i pot decerna o stea de excelență, de recunoaștere pentru construcția primului teatru din România, la Sibiu, pentru tipărirea primei publicații din Transilvania, pentru fondarea primei librării din spațiul românesc, pentru contribuția sa în viața orașului Sibiu”, a spus, la înmânarea distincției, Klaus Iohannis.

Urmașul unei familii foarte bogate, cu o vechime de peste trei secole în Transilvania, Martin Hochmeister, un specialist în telecomunicații, stabilit la Munchen (Germania) a fost cel care a primit steaua strămoșului său, o stea similară rămânând pe Aleea Celebrităților din apropierea primului teatru din România, actualul sediu al Filarmonicii de Stat din Sibiu.

După mai bine de două secole de la deschiderea primului teatru din România, pe aceeași scenă, Martin Hochmeister, în vârstă de 65 de ani, mărturisește că ar fi venit oricum la Festivalul Internațional de Teatru din Sibiu, chiar dacă nu primea această distincție. Deși a plecat din 1970 din România, Martin Hochmeister vorbește foarte bine limba română. Însoțit de sora sa, stabilită și ea tot la Munchen (Germania) și fratele care trăiește la Viena (Austria), Martin Hochmeister spune că cea mai mare mândrie a familiei lor este că „și în ziua de astăzi se joacă teatru în acest turn.”

„Eu sunt a opta generație. Tradiția familiei spune că primul născut băiat întotdeauna se numește Martin. Ne-am păstrat și rădăcinile la Sibiu, chiar dacă între timp a trebuit să ne mutăm. Venim cu dragă inimă, de fiecare dată, înapoi în oraș și ne bucurăm de dezvoltarea sa. A trebuit să plecăm la sfârșitul anilor 1970 pe timpul lui Ceaușescu, atunci aveam 21 de ani. Sunt stabilit la Munchen, împreună cu sora mea, am un frate la Viena. Am fi venit oricum la Festivalul Internațional de Teatru și fără această diplomă”, a declarat  Martin Hochmeister.

Acesta mărturisește că istoria familiei merge mai departe, pentru că are doi băieți, iar cel mai mare poartă tot numele de Martin Hochmeister.

Primul Hochmeister care a intrat în istoria României ca cel care a pus bazele primului teatru s-a numărat printre cei mai darnici oameni bogați din Ardeal. Acesta a investit jumătate din averea sa în cultură. Primii urmași ai lui Hochmeister i-au urmat exemplul. Fiul lui Hochmeister a fost un bun primar al Sibiului și a reclădit teatrul distrus de un incendiu.

„Strămoșul nostru a construit o bibliotecă și o tipografie la Cluj, pe care le-a donat universității și primăriei de acolo. Fiul lui, primar, a reconstruit din banii lui teatrul. Pe vremea aceea orașul a avut doar patru intrări, el a făcut a cincea intrare care atunci se numea Poarta Teatrului. Eu sunt doar iubitor de teatru, nu îmi câștig banii din asta, sunt spectator. Despre moștenirea rămasă? Este bogăția culturală care este importantă, nu cea materială. Chiar și primul Martin Hochmeister și al doilea au dăruit jumătate din averea lor orașului. Niciodată nu a fost o prioritate ca strămoșii noștri să strângă bani pentru familie, ci au avut în vedere comunitatea”, povestește urmașul lui Martin Hochmeister.

Moștenirea materială rămasă familiei Hochmeister nu înseamnă pentru urmașii din Germania și Austria decât „portrete, tablouri, diverse obiecte care ne sunt foarte apropiate de inimă, amintiri de familie.” Asta pentru că au fost și alți strămoși mai recenți, unii care au risipit banii și bunurile.

Pentru milioane de turiști, spectatori, teatrul de la Sibiu este de neprețuit.

Întrebat  dacă se va reîntoarce definitiv în România, Martin Hochmeister a răspuns, zâmbind, „poate, la pensie”, și a afirmat că deocamdată câștigă suficient de bine ca să își permită să vină constant la Sibiu.

Totuși există amănunte din istoria Sibiului și a familiei Hochmeister cunoscute doar de pasionații de istorie. Familia Hochmeister a ridicat Sibiul prin cultură și l-a protejat ulterior de ciumă și alte boli ale vremii, investind masiv în ceea ce în zilele noastre se cheamă stație de epurare, prima filtrare a apei potabile aduse în Sibiu.

„Secrete neștiute? Există contribuții majore pe care ei (strămoșii n.r.) le-au făcut, cunoscute doar de cei care cercetează. Unul din strămoși a avut grijă ca apa potabilă care astăzi se aduce la Sibiu să fie tratată, așa că Sibiul având aceste proiecte, orașul a fost foarte puțin afectat de boli precum ciuma. Nu se știe acest lucru foarte mult, dar este dovedit că în Sibiul de pe timpul acela erau mai puține maladii și fiind această viziune au avut grijă de sănătatea publică”, a spus Martin Hochmeister.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata