ISTORII ALE COMPETIŢIILOR: Festivaluri – concurs de folclor şi obiceiuri de iarnă

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, tradițiile și datinile revin pe scenele din toată țara, grupurile folclorice fiind răsplătite în cadrul festivalurilor – concurs. Evenimente precum Festivalul Național al Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă, Festival de Folclor „Datini” Sighișoara, Festivalul de datini și obiceiuri ”Steaua Sus Răsare” sunt câteva din competițiile de folclor așteptate în prag de sărbători, ce au făcut istorie.

Festivalul Național al Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă din Vrancea, organizat de Centrul Cultural Vrancea și de Consiliul Județean Vrancea, are o istorie de 13 ediții. La festivalul-concurs ce se desfășoară la Focșani participă, în fiecare an, grupuri (cete) de colindători, plugari, sorcove, stea, jieni, capră, mascați din toate zonele etnofolclorice ale țării cu o tradiție autentică privind conservarea și transmiterea datinilor și a obiceiurilor de iarnă.

Numărul participanților din grupuri este limitat, în concurs fiind evaluate ”ineditul obiceiurilor prezentate, originalitatea costumelor și a recuzitei, măiestria privind adaptarea și prezentarea lor scenică, gradul emoțional și nivelul de influențare a tinerei generații prin practicarea datinilor și obiceiurilor de iarnă preluate de la străbuni”.

În 2013, trofeul festivalului a fost câștigat de Ansamblul ”Bistrița Aurie” de la Ciocănești, județul Suceava, care a adus în prim plan datini și obiceiuri din zona Vatra Dornei — Bucovina. Premiul întâi a fost acordat grupului ”Junii Crișului”, din județul Arad, câștigătorii ediției anterioare a festivalului.

Și Complexul Național Muzeal ”ASTRA” Sibiu organizează, de șapte ani, Festivalul Național al Datinilor și Obiceiurilor de iarnă, desfășurat anul acesta în cadrul Târgului de Crăciun. Evenimentul din 2014 a început la 29 noiembrie în Piața Mare a orașului, cu 150 de colindători din Alba și Sibiu.

Pe scenă au mai urcat Ansamblul Folcloric din comuna Cut, județul Alba, Corul Camerata Vocalis din Avrig, Grupul Vocal din Alămor și Reuniunea Română de Cântări din Săliște.

Considerat un eveniment de referință pentru Transilvania, Festivalul de Folclor „Datini” Sighișoara, lansat în 2007 de Asociația ”L.C.S.—Speranța”, își propune să răsplătească și să promoveze în special tinerii care promovează folclorul, datinile și obiceiurile românești.

Scopul evenimentului îl reprezintă descoperirea celor mai valoroși interpreți de muzică populară românească, valorificarea cântecului, dansului și portului popular românesc și introducerea lor în circuitul valorilor spirituale. Festivalul-concurs s-a desfășurat anul acesta în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie.

Cu o tradiție de peste patru decenii, Festivalul de datini și obiceiuri ”Steaua Sus Răsare”, din Piatra Neamț, reunește formații de datini și obiceiuri, atât din țară, cât și din Republica Moldova.

La ediția cu numărul 45, de la 20 decembrie 2013, pe străzile orașului istoric s-a desfășurat ”spectacolul morții anului vechi și al renașterii celui nou”, la care au participat Ansamblul folcloric ”Botnenii” din Bardar-Ialoveni, Republica Moldova, ”Cerbul” de la Heleșteni, județul Iași, Formația folclorică ”Izvorul Izei”, Săcel, județul Maramureș, ”Urșii” de la Asău, județul Bacău și alte nouă formații din Neamț — Ansamblul folcloric ”Miorița” din Piatra Șoimului, Alaiul de datini și obiceiuri ”Așa-i datina la noi” Timișești, Alaiul de datini și obiceiuri Farcașa, ”Izvoarele Borcutului” Borca, Alaiul de datini și obiceiuri Răucești, ”Banda lui Bujor” din Grințieș, Alaiul de datini și obiceiuri Ștefan cel Mare, ”Sumanarii” din Trifești și Ansamblul ”Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare” Neamț.

Șirul evenimentelor care au deja o tradiție în zona unde se desfășoară este lung. Festivalul județean „Datini și obiceiuri de iarnă” din Dolj, ajuns la a XII-a ediție, este unul din concursurile care se adresează preșcolarilor, elevilor din ciclul primar, gimnazial și liceal. În Giurgiu, Festivalul județean de datini și obiceiuri de iarnă ”După datini, colindăm!”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, a ajuns anul acesta la ediția a VII-a.

Deși evenimentele de folclor din perioada iernii încurajează competiția, ele reprezintă, în primul rând, o reiterare a culturii tradiționale.

În plus, cercetările contemporane asupra culturii tradiționale populare, dar și asupra fenomenelor și efectelor sale din prezent consideră că aceste manifestări constituie acte de comunicare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata