Italia a intrat în recesiune în trimestrul doi din 2014

PIB-ul Italiei s-a contractat cu 0,2% în trimestrul doi din 2014, comparativ cu declinul de 0,1% din precedentele trei luni, determinând intrarea în recesiune a celei de-a treia economii din zona euro, arată datele preliminare publicate miercuri Institutul Național de Statistică (Istat), transmite Bloomberg.

Datele i-au luat prin surprindere pe analiști, care se așteptau la o creștere de 0,1%.

În ritm anual, economia Italiei a înregistrat o scădere de 0,3% în perioada aprilie-iunie 2014.

În condițiile în care rata șomajului în rândul tinerilor depășește 40% iar datoria externă se ridică la aproximativ 2.000 miliarde de euro, premierul Matteo Renzi este presat să adopte măsuri pentru revenirea pe creștere a economiei.

Recesiunea ar putea afecta planurile lui Matteo Renzi de a reduce deficitul la 2,6% din PIB anul acesta și de a începe reducerea datoriei, a doua cea mai ridicată din Europa.

‘În actualele condiții și estimând un ritm de creștere mai realist, de 0,3%, Guvernul de la Roma va trebui să găsească cel puțin 15-16 miliarde de euro pentru a realiza obiectivul de reducere a deficitului la 2,6% din PIB anul acesta’, a apreciat Wolfango Piccoli, director la compania londoneză Teneo Intelligence.

Luna trecută, Banca Centrală a Italiei a înrăutățit estimarea de creștere a economiei în acest an la 0,2%, în timp ce Guvernul se așteaptă la un avans de 0,8%.

Deși în trimestrul trei ar urma să se înregistreze o redresare modestă a cheltuielilor de consum și a investițiilor, economia italiană și sectorul bancar sunt printre cele mai expuse la Rusia, a apreciat Riccardo Barbieri, economist la Mizuho International Plc, în Londra.

Directorul Bank Austria, divizia UniCredit din Europa Centrală și de Est, Gianni Franco Papa, avertiza recent că impunerea de sancțiuni mai dure împotriva Rusiei ar putea afecta afacerile UniCredit.

‘Respectăm deciziile UE și ne vom conforma acestor decizii. Însă dacă vor fi impuse restricții mai dure acest lucru va avea cu siguranță un impact asupra operațiunilor noastre cât și asupra Europei în ansamblu. Rusia este o piață foarte importantă’ a adăugat oficialul UniCredit.

Principalele bănci italiene, Intesa Sanpaolo și UniCredit, sunt prezente pe piața din România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata