Iulian Iancu: Preţul energiei a scăzut cu 40% în 5 ani, dar nu la consumator; distribuitorul a luat partea leului

Prețul de producție pentru energia electrică a scăzut de la 50,5 euro pe MWh, în 2008, la 31,5 euro pe MWh, în 2014, cu aproape 40%, dar această scădere nu a fost simțită nici de consumatori nici de producători, pentru că distribuitorii au luat „partea leului”, a declarat, miercuri, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu.

„S-a înregistrat în acest an o scădere a prețului la producător. Un salt fenomenal, de la 50,5 euro pe MWh, în 2008, la 31,5 euro pe MWh, în 2014. Un plus extrem de atractiv pentru consumator, dar el nu s-a regăsit la consumator.

Și, uitându-ne, vedem că s-a dus către distribuitor, transportator și a mai fost absorbit de niște taxe. Uitându-ne, de asemenea, în structura prețului, observăm că s-au înregistrat creșteri extraordinare la tariful de distribuție. Deci, distribuitorul a luat partea leului dintre toți jucătorii din piață. Cel care suferă în continuare este producătorul. Iar la distribuție nu regăsim acest plus în tarif în calitatea serviciilor, pentru că avem un număr foarte mare de reclamații”, a explicat Iulian Iancu.

Mai mult, deputatul a vorbit și despre problemele pe care le au consumatorii cu distribuitorii în soluționarea reclamațiilor, al căror număr a crescut în ultima perioadă.

„Termenele sunt foarte lungi. Aici, campion în sens negativ este Enel, unde perioada medie de soluționare este de 43 de zile, deși termenul legal este de maximum 30 de zile”, a subliniat Iancu.

În opinia sa, toți operatorii din energie sunt obligați prin lege să își publice toate costurile, având în vedere că sunt reglementate de ANRE, ceea ce le conferă postura de monopol.

„Dacă este în zona de monopol, reglementată de Autoritate, nu are concurent (distribuitorul — n. r.). Deci, nu poate să își ascundă costurile că i le vede concurentul”, a arătat parlamentarul.

El a reclamat și atitudinea furnizorilor de energie față de consumatorul casnic.

„Consumatorul casnic, dacă îndrăznește să-și schimbe furnizorul, ceea ce ne dorim cu toții, este penalizat de la simplu la dublu. Așa că se întoarce în zona captivă și nu mai face un pas”, a adăugat Iancu.

Președintele comisiei de specialitate din Camera Deputaților este de părere că, în contractul de management al distribuitorilor, ar trebui introdusă și o clauză de penalizare, în caz de nerealizare a investițiilor, pentru că managerii se folosesc de o serie de scuze pentru nerealizarea investițiilor, în timp ce cheltuielile administrative cresc spectaculos.

„Să ne uităm la investiții: 9%! Atunci, trebuie să penalizăm managerul. (…) Este posibil să avem cheltuielii administrative la distribuitor de 55%?! Și noi le preluăm și le introducem în tarif”, a mai spus deputatul.

Președintele Comisiei pentru industrii a vorbit și despre transformările care au intervenit în sectorul energiei din 2008 până în prezent, subliniind faptul că, în 2013, consumul încă era sub cel din 2008 cu 5%, iar anul acesta va fi în jur de minus 1%, pe de o parte din cauza prăbușirii consumului industrial, și, pe de altă parte, în urma măsurilor de eficientizare energetică la nivelul anumitor consumatori. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata