Iurie Darie, un actor pentru care vârsta însemna bucuria „misiunii împlinite”

Actor de mare popularitate, s-a remarcat prin dezinvoltura, verva tinerească şi vivacitatea cu care a interpretat personaje de neuitat.

Lunga carieră a maestrului Iurie Darie — de la a cărui naştere se împlinesc, la 14 martie 2014, 85 de ani — a fost dedicată teatrului şi filmului şi are ca reper seria „Brigada Diverse”, în care a jucat alături de Toma Caragiu, Jean Costantin şi Sebastian Papaiani, dar şi filme precum „Ringul”, ”Fraţii Jderi” sau „Triunghiul morţii”.

Iurie Darie-Maximciuc s-a născut la 14 martie 1929 la Vadul Roşu, Soroca (azi Republica Moldova) şi a învăţat tainele meseriei de actor de la mari artişti şi profesori: Mihai Popescu, Marietta Sadova, Ionescu-Gion.

”Am fost un împătimit, care juca, până la disperare, rol după rol. Am avut roluri dintre cele mai variate, de la comedie până la dramă. Am avut parte de parteneri iluştri, de la care am ‘furat’ meserie cât am putut”, mărturisea actorul intr-un interviu.

Dotat cu un fizic atrăgător, cu darul de a desena, dar având şi reale însuşiri pentru scenă, a dat examen la două facultăţi: Institutul de Arte Plastice şi cel de Artă Cinematografică, reuşind la ambele. Însă a ales teatrul, absolvind Institutul în 1952.

”Când am venit la Bucureşti, ‘înarmat’ cu sfatul celor mai iubiţi profesori ai mei — profesorul de română, care mi-a spus ‘Să dai la actorie!’, şi profesorul de desen: ‘Să dai la arte plastice!’ — i-am ascultat şi… am dat la amândouă institutele. Am urmat cursurile de pregătire la amândouă, am dat examen de admitere la amândouă, am luat intrarea la amândouă… Dar am ales Teatrul”, spunea Iurie Darie într-un interviu.

A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu şi, apoi, a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe marii actori Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu.

Un moment important din cariera sa a fost perioada ”Teatrului de Comedie”, perioadă în care Radu Beligan a avut flerul să adune câţiva actori ce aveau să aducă faima acelui teatru. A jucat în spectacole de referinţă: ”Troilus şi Cressida”, ”Umbra” şi multe altele.

Înainte de 1989 era extrem de cunoscut şi prin intermediul televiziunii, unde s-a remarcat în emisiunile pentru copii, în care actorul îşi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini, alături de o micuţă co-prezentatoare, Mihaela Istrate.

După 1990, a jucat în ”Pălăria”, producţie a Teatrului de Comedie, în regia lui Horaţiu Mălăele (1998), ”Patru pe o canapea şi valetul” de Marc Camoletti, în regia lui Radu Nichifor (2000).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata