Japonezii lucrează la un mini-calculator portabil la ureche, controlabil prin gesturi ale feţei

Cercetători japonezi lucrează la un mini-calculator portabil pe ureche, ce poate fi controlat prin mimica feţei. Aparatul fără fir cântăreşte 17 g, dispune de o capacitate bluetooth, este echipat cu GPS, busolă, captatori, baterie, barometru, microfon şi difuzor, relatează sâmbătă AFP.

Tehnologia la purtător constituie o direcţie principală de dezvoltare a electronicii, potrivit experţilor, şi acest mini-calculator de purtat la ureche ar fi o nouă evoluţie.

Numit deocamdată ‘PC portabil la ureche’, aparatul are un mini-cip electronic şi capacităţi de stocare, permiţând celui care îl poartă să utilizeze softuri, a declarat AFP şeful proiectului, Kazuhiro Taniguchi, de la Universitatea din Hiroshima.

Designul calculatorului va sugera aranjamente florale japoneze, ikebana. ‘Ne gândim ca lumea să le poarte la ureche ca pe cercei’, a adăugat Taniguchi în cadrul prezentării unui prototip. Creatorii aparatului speră să îl pună în vânzare în decembrie 2015.

Mini-calculatorul va putea fi conectat la diferite aparate electronice mobile, permiţând utilizatorului să folosească softuri şi aplicaţii accesibile prin gesturi ale feţei, cum ar fi ridicarea sprâncenei, plescăitul limbii, mişcarea nasului sau strânsul din dinţi. Captatorii din nini-calculator vor permite recunoaşterea acestor mişcări din interiorul urechii.

Pentru că aparatul va fi folosit fără mâini, va putea servi ca ‘a treia mână’ pentru personalul care lucrează în sănătate, călători, motociclişti, astronauţi şi persoane cu dizabilităţi, a spus inginerul japonez. ‘Imaginaţi-vă că urcaţi pe munte, vă uitaţi la cer şi fixaţi o stea. Sistemul vă va spune despre ce stea este vorba’, a explicat Taniguchi. ‘Ştie la ce altitudine vă aflaţi , în ce direcţie priviţi şi din ce unghi, aşa încât vă va putea spune: +Acum vă uitaţi la steaua Sirius+’, a adăugat el.

Aparatul îi poate ajuta pe oameni să îşi supravegheze rudele şi prietenii în vârstă, funcţiune deosebit de utilă în Japonia, unde există o mare proporţie de bătrâni. Mini-calculatorul, care va fi pus la urechea persoanei în vârstă, i-ar măsura temperatura, ritmul cardiac, alimentaţia şi diferiţi parametri medicali şi va putea anunţa rudele sau apropiaţii dacă intervine o stare de slăbiciune sau o boală.

Accelerometrul cu care este dotat aparatul de ureche ar permite detectarea imediată a unei căderi şi informa apropiaţii persoanei în vârstă sau serviciile medicale prin intermediul legăturii cu un smartphone, încheie AFP.  (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata