Japonia: Ediţie specială a unui ziar, tipărit pe mătase, pentru relansarea sericiculturii

Un ziar local din prefectura Gunma, la nord-vest de Tokyo, a publicat duminică o ediție specială, imprimată pe mătase, pentru a sărbători decizia UNESCO din ajun de a include pe lista Patrimoniului Mondial moara de mătase Tomioka, monument istoric important din perioada industrializării Japoniei, informează duminică agenția Kyodo.

Ziarul ‘Jomo Shimbun’ a realizat o sută de astfel de exemplare, măsurând 50/40 centimetri, pe care le-a oferit spre vânzare în restaurantele și magazinele de suveniruri din apropiere de moara Tomioka. Mătasea folosită a fost în cea mai parte produsă în Gunma, iar tiparul s-a efectuat cu o viteză de câteva exemplare pe oră. Editorii și-au exprimat speranța că ediția specială va promova producția manufacturieră de mătase și va relansa sericicultura locală.

Moara Tomioka a fost construită în 1872, fiind proprietate de stat. Instalația a fost un model pentru alte mori din Japonia și a ajuns să joace rolul de lider mondial în industria producerii de mătase.

Trei situri istorice conexe — ferma de sericicultură Tajima Yahei din orașul Isesaki, școala de sericicultură Takayama-sha din orașul Fujioka și depozitul Arafune de viermi de mătase din orașul Shimonita — au fost incluse în lista Patrimoniului Cultural Mondial al Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.

Moara de mătase Tomioka a fost adăugată sâmbătă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în cadrul celei de a 38-a sesiuni a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial, care are loc la Doha între 15—25 iunie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata