Jean-Claude Juncker, desemnat de liderii UE să prezideze Comisia Europeană

Fostul premier luxemburghez Jean-Claude Juncker (conservator), a fost desemnat vineri de șefii de stat și de guvern să prezideze Comisia Europeană, a scris președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pe contul său de Twitter, transmit DPA, AFP și Reuters.

‘Decizia a fost luată. Consiliul European l-a propus pe Jean-Claude Juncker pentru funcția de președinte al Comisiei Europene’, a scris Van Rompuy.

Juncker a fost numit cu 26 de voturi pentru și 2 împotrivă (Marea Britanie și Ungaria), a informat delegația britanică.

Numirea sa urmează să fie supusă la vot în Parlamentul European pe data de 16 iulie. Fără surprize, Juncker ar urma să obțină cel puțin 376 de voturi necesare din 751 pentru a fi ales în funcție.

Liderii UE l-au desemnat pe fostul premierul luxemburghez să prezideze Comisia Europeană în pofida obiecțiilor puternice din partea Marii Britanii, notează Reuters. Premierul britanic David Cameron, care se confruntă cu presiuni în țară pentru ieșirea Marii Britanii din UE, a condus o campanie înverșunată împotriva nominalizării lui Juncker la șefia CE, considerându-l un federalist de modă veche. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata