Jean-Claude Juncker, profilul unui veteran al compromisului european

Jean-Claude Juncker, președintele viitoarei Comisii Europene, este un veteran al politicii europene și un maestru în arta compromisului, astfel în caracterizează agenția France Presse pe fostul premier luxemburghez într-o prezentare publicată miercuri, după anunțare listei definitive a noilor comisari europeni.

‘Știe totul și cunoaște pe toată lumea (…) are experiență, cu avantajele și dezavantajele ce decurg de aici, poate să facă sinteza între o dreaptă socială și o stângă social-democrată, are o bună cultură atât franceză cât și germană’, sintetizează profilul său viitorul comisar pentru afaceri economice, Pierre Moscovici.

Prim-ministru al Luxemburgului timp de aproape 19 ani (1995-2013), Juncker a avut ocazia să stea la aceeași masă cu numeroși lideri europeni, inclusiv cu Francois Mitterand și Helmuth Kohl. A asistat din această poziție la transformarea profundă a Uniunii, la eșecul tratatului constituțional din anul 2005, la nașterea monedei euro și mai târziu la criza datoriilor care a pus în pericol moneda comună, la salvarea căreia a contribuit în cei opt ani cât a condus Eurogrupul.

După ce a fost nevoit să demisioneze anul trecut din fruntea guvernului luxemburghez în urma unui scandal provocat de interceptarea ilegală a unor convorbiri telefonice de către serviciile secrete din țara sa, Juncker s-a relansat pe scena europeană, devenind candidatul popularilor europeni la președinția executivului comunitar.

Însă la începutul campaniei el a părut lipsit de spirit combativ, fiind mai interesat de obținerea postului de președinte al Consiliului European, pe care l-a ratat în anul 2009, decât de conducerea unei Comisii unde ritmul activității este mult mai alert. Dar odată ales președinte al executivului comunitar, el și-a luat în serios atribuțiile și a insistat să i se respecte independența în atribuirea portofoliilor de comisar, preocuparea sa principală în timpul verii fiind ca echipa de comisari să cuprindă un număr mai mare de femei.

Singurul său adversar notabil a fost premierul britanic, David Cameron, care a dus o adevărată cruciadă împotriva desemnării lui la șefia Comisiei. Liderul conservatorilor britanici l-a caracterizat drept ‘un om al trecutului’ și prea ‘federalist’, acest din urmă calificativ fiind amintit și la primirea premiului Charlemagne de către Juncker în anul 2006, distincție acordată celor care au avut un merit deosebit în construcția europeană. Șeful guvernului de la Londra a primit și sprijinul presei din țara sa, care a scris în primăvară că Juncker, care va împlini în decembrie vârsta de 60 de ani, este un fumător înrăit și manifestă o înclinație spre consumul de alcool.

Jean-Claude Juncker este un politician creștin-social obișnuit să formeze coaliții cu socialiștii, având experiența a numeroase astfel de înțelegeri din perioada cât a fost premier în țara sa și a dat de fiecare dată dovadă de un bun simț al negocierii și de echilibru. El a pledat mereu pentru o Europă mai socială. Totuși, ca șef al Eurogrupului a contribuit la conceperea și la implementarea politicilor de austeritate după izbucnirea crizei datoriilor.

Alcătuirea viitoarei sale echipe de la Bruxelles este o nouă dovadă a capacității sale de a găsi soluții care să împace pe toată lumea, reușind să întocmească o listă de comisari în care a realizat un echilibru mulțumitor între țările mari și cele mici, între vest și est, între bărbați și femei. În schimb, în relațiile cu presa el s-a eschivat mereu să răspundă întrebărilor delicate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata