JO Soci 2014: Retragerea lui Pluşenko, o „tragedie” pentru Rusia

Presa rusă a deplâns vineri „tragedia” retragerii sportive, luată chiar în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, a „ţarului” patinajului artistic, Evgheni Pluşenko, însă numeroşi observatori îşi pun întrebări în legătură cu decizia acestuia de a concura la această ediţie, în ciuda problemelor pe care le avea cu spatele.

„Marea carieră a patinatorului nostru s-a încheiat cu o veritabilă tragedie umană”, titrează pe prima pagină cotidianul Sovietski Sport. Ziarul prezintă un citat ilustrând profunda dezamăgire a lui Pluşenko: „Cer scuze suporterilor mei”.

Dublu campion olimpic a renunţat joi, în ultima clipă, să mai patineze în programul scurt al concursului masculin al JO, după ce a simţit dureri la spate, în urma unor sărituri la încălzire. El a părăsit astfel pe uşa din dos scena patinajului artistic, spre marea dezamăgire a suporterilor ruşi.

Această retragere înseamnă că, pentru prima oară după Jocurile de la Sarajevo, din 1984, URSS sau Rusia post-sovietică nu va câştiga o medalie în proba individuală masculină, în condiţiile în care Jocurile au loc chiar pe pământ rusesc.

Media rusă îşi exprimă în unanimitate simpatia faţă de Pluşenko (31 ani), întrebându-se însă dacă nu ar fi fost mai inspirat să renunţe la Jocuri, ţinând cont de fragilitatea spatelui său, operat în urmă cu puţin mai mult de un an, pentru a-i lăsa locul campionului rus Maksim Kovtun (18 ani).

„La ce foloseşte nu doar să-l lipseşti pe Maksim Kovtun de şansa de a concura la Jocuri, dar şi întreaga ţară să aibă un reprezentant în finală?”, se întreabă cotidianul Sport Express.

Conform postului rus de televiziune NTV, Pluşenko ar fi cerut să se retragă din proba individuală cu două zile înaintea competiţiei, din cauza problemelor la spate, iar Federaţia rusă de patinaj s-ar fi orientat către Kovtun, însă acesta nu a fost de găsit. Aparent furios că nu a fost inclus în lotul pentru JO, Kovtun şi-ar fi închis telefonul mobil, motiv pentru care antrenorii săi nu l-au putut contacta.

După o zi de căutări în van, federaţia s-ar fi întors din nou către Pluşenko, adaugă NTV, însă informaţia nu a fost confirmată de oficialii patinajului artistic rus.

Preşedintele Federaţiei, Aleksandr Gorşkov, a declarat cotidianului Izvestia că Pluşenko părăseşte Jocurile ca un „erou”, după revenirea pe gheaţă în urma accidentării sale.

În schimb, Vladimir Jirinovski, liderul ultranţionalist al Partidului Liberal-Democrat (LDPR), a declanşat o controversă, calificându-l pe Pluşenko un „invalid” care nu ar fi trebui niciodată autorizat să concureze la Soci.

„Aici nu este o casă pentru bolnavi, ci Jocurile Olimpice”, a lansat Jirinovski, cunoscut pentru exprimările sale radicale.

În ciuda forfaitului de joi, Pluşenko a reuşit o performanţă incredibilă la aceste Jocuri, obţinând aurul în noua probă pe echipe, desfăşurată duminică. Triplul campion mondial a devenit, astfel, al doilea patinator din istorie care deţine patru medalii de aur la JO, după suedezul Gillis Garfstroem (între 1920 şi 1932). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata