JO 2014: Zece mari momente ale Jocurilor de la Soci

Agenţia France Presse trece în revistă zece mari momente ale Jocurilor Olimpice de la Soci, încheiate duminică.

1. Victoria Ucrainei în ştafeta feminină de biatlon

La 1400 km de Kiev, sportivele ucrainene au câştigat cu uşurinţă ştafeta feminină de biatlon, la câteva zile, la câteva ore după violenţele soldate cu peste 80 de morţi. Împiedicate de CIO să poarte banderole negre, cele patru tinere au adus Ucrainei primul aur la JO de iarnă începând din 1994.

Vita Semerenko şi sora ei geamănă Vali, Iulia Gima şi Olena Pidhruşna au cerut respectarea unui minut de tăcere înaintea conferinţei de presă de după victoria lor. Înainte, fostul mare atlet Serghei Bubka, preşedintele comitetului olimpic ucrainean, a salutat o victorie „incredibilă pentru Ucraina”.

 

2. Ole Einar Bjoerndalen şi a 13-a sa medalie (biatlon)

Este cel mai mare. Norvegianul Ole Einar Bjoerndalen intră în legenda olimpică. După victoriile sale la sprint şi ştafetă mixtă, el a ajuns la 13 medalii olimpice, dintre care 8 de aur, depăşind recordul de 12 medalii deţinut de compatriotul său, fondistul Bjoern Daehlie. La 40 de ani, norvegianul are 39 de titluri mondiale, iar la Soci a fost ales membru al Comitetului Internaţional Olimpic.

 

3. Pluşenko renunţă (patinaj artistic)

„Sunt sincer mâhnit pentru fanii mei şi pentru toată lumea, dar am vrut să cred până la sfârşit. Aproape că am plâns din cauza asta. Nu în felul acesta voiam să-mi închei cariera. Sunt foarte dezamăgit”. Cu aceste cuvinte Evgheni Pluşenko şi-a încheiat cariera, la 31 de ani. Rusul s-a retras din concursul individual de la Soci, din cauza durerilor pe care le-a simţit la încălzire, dar s-a declarat mulţumit că a reuşit să câştige aurul în proba de echipe.


4. Surorile Dufour-Lafonte (schi freestyle – movile)

Surorile canadiene Justine şi Chloe Dufour-Lapointe au dominat proba de movile din concursul feminin de schi freestyle. Justine, 19 ani, a terminat prima, urmată de Chloe, 22 de ani. Sora lor mai mare, Maxime, 25 de ani, a ocupat locul 12. Surorile Dufour-Lapointe rămân în istoria olimpică, alături mai ales de franţuzoaicele Christine şi Marielle Goitschel, ce au ocupat de două ori primele locuri la Jocurile de la Innsbruck în 1964.

 

5. Maze/Gisin: aurul ex aequo (schi alpin)

Slovena Tina Maze şi elveţianca Dominique Gisin au cucerit împreună două medalii de aur în proba feminină de coborâre, o premieră în istoria schiului alpin. Maze a dominat categoric sezonul 2013 al Cupei Mondiale, dar a dispărut din prim-plan în această iarnă, pentru a reapărea la momentul potrivit. Gisin a ştiut să fie prezentă în Ziua Z pentru a încununa o carieră marcată până acum mai mult de operaţii, în jur de zece, decât de victorii, doar trei în Cupa Mondială. Nu se va şti niciodată dacă ele au fost cu adevărat la egalitate, deoarece cronometrorul a avut ordin să nu măsoare timpii decât la nivelul sutimilor de secundă.

6. Bode Miller în lacrimi (schi alpin)

Americanul Bode Miller, locul 3 la super-uriaş, a devenit cel mai vârstnic medaliat olimpic la schi alpin, la 36 de ani şi 127 de zile. Mai mult decât zidurile sale, au impresionat lacrimile. Presat de întrebări de o ziaristă americană puţin după sosire, Miller cedează şi izbucneşte în lacrimi, în amintirea fratelui său decedat în aprilie anul trecut şi a altor probleme personale. Ziua următoare, pe Twitter el le cere fanilor s-o ierte pe ziarista nedelicată. După câteva zile, sextuplul medaliat olimpic încheia încheie a cincea sa Olimpiadă pe un modest loc 20 la slalom uriaş.
7. Eliminarea Rusiei la hochei

Umiliţi. Hocheiştii ruşi, purtaţi de o ţară întreagă, au fost eliminaţi de „micuţa” Finlandă în sferturi de finală. Vladimir Putin considera Rusia „cea mai bună echipă a turneului” şi spera s-o vadă în finală contra Canadei. Ţării crosei n-au rezistat însă presiunii şi s-au întors la cluburile lor fără medalie. La fel ca în 2006 şi 2010. Rusia, unde hocheiul este rege, nu a mai câştigat titlul olimpic din 1992. „Cel mai frumos vis sportiv din istoria Rusiei contemporane s-a spulberat”, s-a plâns presa din această ţară.

 

8. Locul 2 obţinut de sud-coreeana Kim Yu-na (patinaj artistic)

Sclipitoare în timpul programului scurt, sud-coreeana Kim Yu-na e favorita programului liber, dar concursul se încheie cu victoria surprinzătoare a rusoaicei Adelina Sotnikova. Aceasta devine prima campioană olimpică rusă, îmbunătăţind cu 18 puncte cel mai bun total al său. Sotnikova, care nu s-a clasat niciodată mai bine de locul secund la Euro 2013 şi 2014, s-a situat abia pe 9 la Mondialele din martie anul trecut. Această decizie a stârnit un val de indignare în Coreea de Sud, unde, în câteva zile, milioane de oameni au semnat o petiţie online ca să protesteze împotriva clasamentului de la Soci.

Coreea de Sud a cerut Federaţiei internaţionale reexaminarea notei pentru a vedea dacă a fost ceva incorect. Kim Yu-na nu va fi a treia patinatoare din toate timpurile care ia aurul la două Jocuri consecutive, după norvegiana Sonja Henie (1928, 1932, 1936) şi germana Katarina Witt (1984, 1988).

 

9. Putin deschide Jocurile „sale”

Putin a urmărit din tribuna oficială ceremonia de deschidere a celor mai scumpe Jocuri din istorie (37 de miliarde de euro). Cu excepţia unor vizite în satul olimpic, preşedintele rus a fost ulterior foarte discret, deşi a alimentat discuţiile, criticile sau laudele. Jocurile „sale” au decurs fără incidente. Preşedintele CIO, Thomas Bach, le-a numit „super jocuri”. În plus, Rusia a terminat pe primul loc în clasamentul pe medalii.

10. Shaun White pe uşa din dos (snowboard)

Americanul Shaun White, ambasadorul mondial al snowboardului, a fost detronat, ocupând doar locul 4 în proba încheiată cu victoria elveţianului Iouri Podladtchikov. White a ratat astfel şansa unui al treilea titlu consecutiv, performanţă reuşită de numai şase sportivi într-o probă individuală la Jocurile Olimpice de iarnă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata