John Wayne, întruchiparea prin excelenţă a cowboy-ului în cinematografie

Actorul John Wayne, de la a cărui moarte s-au împlinit, la 11 iunie 2014, 35 de ani, rămâne întruchiparea prin excelență a cowboy-ului în cinematografie.

Creatorul unor personaje intrate în mitologia celei de-a șaptea arte, el însuși personaj de legendă prin forța și vitalitatea sa, a jucat timp de cinci decenii în peste 170 de filme.

Vedetă a nenumărate western-uri, actorul american John Wayne s-a născut la 26 mai 1907, la Winterset, Iowa, în familia unui farmacist, sub numele Marion Robert Morrison.

Parinții i-au schimbat numele în Marion Michael Morrison, iar numele de scenă John Wayne (de la generalul „Mad Anthony” Wayne) i-a fost dat de regizorul Raoul Walsh cu ocazia filmării western-ului „The Big Trail”, în anul 1930, în care Wayne juca rolul principal. Prietenii și admiratorii îl numeau însă Duke, nume dat de vecinii săi din Glendale, California, unde se mutase cu familia, pe când era copil.

Cariera lui John Wayne de film monumental a durat cinci decenii, timp în care a apărut în mai mult de 170 de filme, majoritatea regizate de John Ford, dintre care cele mai importante au fost „She Wore a Yellow Ribbon” (1949) și „The Quiet Man” (1952). Wayne a jucat în filme de război, comedii romantice, drame, filme istorice, dar a captivat atenția multor generații din întreaga lume prin rolurile din western-uri.

Începuturile carierei sale artistice se regăsesc la sfârșitul anului 1920, când a fost introdus pentru prima dată în anturajul regizorului John Ford. Primul loc de muncă al lui Wayne (pe atunci Morrison) pentru John Ford a fost pe platourile de filmare de „Mama Machree” (1928). În anul 1930 a atras atenția regizorului și producătorului Raoul Walsh care l-a distribuit în rolul lui Breck Coleman din filmul „The Big Trail”, schimbându-i și numele din Marion Morrison în John Wayne.

Deși calitățile sale actoricești au fost mult timp subestimate de majoritatea criticilor, colegii săi îl considerau un profesionist complet, care își cunoștea întotdeauna replicile. Printre replicile sale celebre amintim: „You can take everything a man has as long as you leave him his dignity”(„Poți lua tot ceea ce un om are atâta timp cât i-ai lăsat demnitatea”); „You know, pity isn’t for me.”(„Știi, mila nu este pentru mine”); „Life is tough, but it‘s tougher if you’re stupid”(„Viața este dură, dar e mai greu dacă ești prost”); „A man oughta do what he thinks is right” („Un om ar trebui să facă ceea ce crede el că este corect”); „I never trust a man who doesn’t drink” („The Quiet Man”); „Out here, due process is a bullet” („Aici, un proces echitabil este un glonț”).

În 1950, Wayne a fost nominalizat pentru cel mai bun actor pentru rolul din „Sands of Iwo Jima” (”Nisipurile din Iwo Jima”) — 1949 și a primit premiul Oscar (1969) și premiul Globul de Aur (1970) pentru rolul din „True Grit” („Adevăratul curaj”).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata