Judecătoarele ÎCCJ Gabriela Bârsan şi Iuliana Puşoiu, trimise în judecată pentru corupţie

Judecătoarele Gabriela Bârsan și Iuliana Pușoiu de la Înalta Curte de Casație și Justiție au fost trimise în judecată de procurorii DNA, ele fiind acuzate de mai multe infracțiuni, printre care și luare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA remis joi, Gabriela Bârsan, președinte al Secției de contencios administrativ și fiscal din cadrul ÎCCJ, este acuzată de: două infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice; luare de mită; folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii și trafic de influență. Iuliana Pușoiu, judecător la aceeași secție, este acuzată de două infracțiuni de luare de mită și uz de fals.

În același dosar, au fost deferiți justiției alți doi judecători de la ÎCCJ, Anton Pandrea (președinte al secției penale și fost membru al CSM), în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de favorizare a făptuitorului, și Corina Corbu (judecător la secția de contencios administrativ și fiscal), acuzată de complicitate la favorizarea făptuitorului.

De asemenea, au fost trimiși în judecată avocații Radu și Claudia Silinescu Gherbovan, omul de afaceri Gabriel Chiriac și Florian Ionescu, șoferul Gabrielei Bârsan, angajat la ÎCCJ.

DNA susține că cercetările penale efectuate în prezența cauză față de cei 8 inculpați vizează perioada ianuarie 2010 — mai 2011 și, din probele administrate în cursul urmăririi penale, a rezultat un tablou infracțional complex, la care au participat pe de o parte persoane învestite cu demnității publice (judecători) și pe de altă parte patroni de firme cu interese judiciare ori avocați ai acestora.

Judecătorii s-au folosit de prerogativele lor în scopul rezolvării unor probleme personale, precum petreceri gratuite pentru aniversările proprii la restaurante exclusiviste din Paris, București, vacanțe și călătorii cu avionul gratuite, anulare de bilete de avion și obținerea altor bilete conform dorințelor, cazare în apartament dintr-un cartier exclusivist al Parisului, obiecte vestimentare de lux.

Persoanele din a doua categorie au oferit avantajele materiale magistraților și au obținut tergiversarea dosarelor aflate pe rolul instanței supreme, strămutarea ori promisiunea traficului de influență în perspectiva unor soluții favorabile.

Astfel, Gabriela Bârsan a deținut calitatea de președinte al secției de contencios administrativ a ÎCCJ, funcție de conducere și statut profesional ce i-a conferit un ascendent moral și de statut profesional raportat la personalul auxiliar al secției și față de persoanele ce s-au aflat în serviciu său.

Iuliana Pușoiu a deținut funcția de judecător al secției de contencios administrativ și fiscal a ÎCCJ și a judecat dosarele în care avocatul Radu Silinescu Gherbovan a reprezentat firme interesate în obținerea unor soluții de strămutare ori admitere a recursului.

Anton Pandrea a deținut calitatea de președinte al secției penale a ÎCCJ și a emis autorizații de interceptare, în cauza ce le viza pe judecătoarele Bârsan, Pușoiu și avocata Claudia Silinescu Gherbovan.

Radu și Claudia Silinescu Gherbovan au avut calitatea de avocați ai celor patru firme în interesul cărora au realizat cumpărarea de influență și darea de mită.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata