Judecătorul Stan Mustaţă selecta chiar el dosarele unde urma să ceară mită

Judecătorul Stan Mustață de la Curtea de Apel București, arestat pentru corupție, este cel care selecta dosarele unde urma să ceară mită, iar complicii săi Ion Boraciu și Florian Alexandru aveau misiunea să transmită persoanelor inculpate sau condamnate „oferta” magistratului.

În referatul prin care DNA a solicitat instanței arestarea preventivă a judecătorului, apar informații despre modul în care erau alese dosarele.

„În convorbirile purtate în mediul ambiental la 11.04.2014 și 16.04.2014, inculpatul Mustață Stan, în contextul în care trecea în revistă toate dosarele penale aflate pe lista sa de ședință, le-a solicitat inculpaților Boraciu Ion și Alexandru Florian să noteze numele, prenumele și adresa subiecților procesuali, în vederea contactării acestora, prilej cu care urma să li se transmită ‘oferta’ judecătorului de caz, în schimbul unor sume de bani. Astfel, Mustață Stan a dictat interlocutorilor săi: „Uite, bă, Rupiță, Aleea…, numărul…, bloc…, scara …sector 4”. „COJOCARU, lu’ acesta, COJOCARU, strada…, sector 5”. „Uite, mă, Pantelimon, strada…, a dat cu cuțitu’, tentativă la omor deosebit de grav. Îl cheamă LINCAN Ion”. „Uite, bă, aici, toți sunt din comuna…A omorât un copil de 15 ani, cu mașina. Da, e definitiva la noi. Familia COTOC, COTOC și SPÂNU, SPÂNU și BURCEA”. „BURDOAZA ALEXANDRU NICOLAE, are fraudă… are fraudă informatică și înșelăciune…București, sector 6…Aleea Istru”. „Ar merge, da, dacă găsești, găsește… P-ăsta n-ai de unde să-l găsești… P-ăsta dacă-l găsești. Da’ mi-a… Azi mi-a dat Mariana planificarea la trei”, se arată în referatul DNA.

Procurorii notează faptul că persoanele indicate de Stan Mustață figurează în calitate de subiecți procesuali în dosarele penale aflate pe lista de ședință a completelor din care făcea parte judecătorul, informațiile furnizate de magistrat fiind confirmate de datele de stare civilă ale persoanelor menționate.

De asemenea, judecătorul Stan Mustață și grefiera Mariana Curea, inculpată și ea în dosar, au vorbit uneori despre planificarea judecătorilor în ședințele de judecată și despre compunerea completelor.

Stan Mustață și Mariana Curea au menționat ocazional numele unor judecători care urmau să facă parte din anumite complete, faptul că un judecător urma să intre în concediu și alte astfel de informații.

Un dosar în care Stan Mustață și complicii săi au cerut mită este cel al lui Ciprian Moraru, care fusese condamnat la 7 ani închisoare de Tribunalul București, aflat în apel la Curtea de Apel București.

În data de 5 martie 2014, Stan Mustață, Ion Boraciu, Florian Alexandru, Mariana Curea și Ciprian Moraru s-au întâlnit în biroul lui Boraciu, situat în cartierul Colentina din București, pentru a discuta, printre altele, despre dosarul lui Moraru, conversația fiind înregistrată de anchetatori.

Ion Boraciu și-a exprimat părerea asupra soluției care ar putea fi pronunțată cu prilejul judecării apelului: „Nu te achită în dosarul acesta nici …”, fiind aprobat de Stan Mustață: „Nu achitare”.

În continuare, Ion Boraciu a sugerat că hotărârea favorabilă care ar putea fi pronunțată față de Ciprian Moraru este condamnarea cu suspendarea executării pedepsei.

La finalul discuției, Ciprian Moraru a scos din buzunarul drept al pantalonilor un teanc de bancnote și s-a apropiat de judecătorul Stan Mustață, încercând să-i înmâneze acestuia suma de bani, însă magistratul i-a indicat să dea banii grefierei Mariana Curea („Dă-i, mă, ei!”), iar Moraru a pus banii într-o pungă de cadouri, cu care grefiera a părăsit încăperea.

DNA susține că, după plecarea judecătorului și a grefierei, Ion Boraciu i-a explicat lui Moraru că, prin intermediul unei persoane al cărei nume nu a fost precizat, putea interveni pe lângă judecătoarea Viorica Costiniu, care făcea parte din completul care urma să soluționeze dosarul lui Moraru: „Mie în mie. Asta vreau să… luna viitoare îți spun, mie în mie. Da, suspendare, nu-ți dă altceva. Jur că nu-ți dă altceva…Un doi ani, doi ani jumate — cu suspendare”.

Discuția dintre cei doi a continuat cu referire la judecătoarea Viorica Costiniu: „Da. Direct la babă…Baba stă la etajul doi. Și el la bărbatu-său s-a dus, s-a dus la bulău …Fii-sa e avocată…birou de avocatură …A fost eminent, eminent”(…) „Ăla a căzut cu aia, cu asfaltul. După ce-a căzut, făcea ca noi. Mânca cu el la masă, vorbea cu el la masă!”.

Ciprian Moraru s-a interesat de „prețul” pe care trebuia să-l plătească în schimbul hotărârii judecătorești favorabile: „Poate să fie mai mult de…?”, iar Ion Boraciu l-a lămurit că ar putea fi vorba de sume de 50.000, 100.000 sau 150.000 — fără a preciza valuta, ocazie cu care a amintit și „serviciile” de care Mustață și Mariana Curea beneficiau în mod constant: „Plătim noi, îi dau eu să mănânce și lu’ proasta aia”.

Ulterior, magistratul Stan Mustață le-a spus complicilor să că nu poate interveni pe lângă judecătoarea Viorica Costiniu, deoarece relațiile dintre ei nu erau bune. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata