Judeţul Vâlcea: De la stiloul lui Poenaru şi eseurile lui Ierunca, la minunile IT ale lui Budişteanu

Vâlcea a dat umanității și continuă să furnizeze oameni de știință și de cultură remarcabili care au îmbogățit patrimoniul universal prin munca și opera lor, de la inventatorul stiloului, Petrache Poenaru (foto), la tânărul IT-ist Ionuț Budișteanu, câștigător al unui premiu Intel, scriitori, filosofi și actori celebri precum Virgil Ierunca, cunoscutul eseist cu activitate anticomunistă sau îndrăgitul actor Dem Rădulescu.

„Județul Vâlcea face parte din harta culturală a României. Fără Vâlcea, umanitatea ar fi un puțin mai săracă. Patrimoniul literaturii sau al științei nu ar fi fost atât de complexe și consistente fără vâlcenii care au schimbat, prin invențiile lor, prin scrierile lor și prin aportul propriu, mentalități, direcții, economie, finanțe, teatru, film, muzică etc.”, spune sociologul vâlcean Ligia Rizea.

Începând cu primul imnograf, Filotei monahul, în secolul XIV, precursor al artei poetice în spațiul cultural românesc, cu Mardarie Cozianul și Mihail Moxa, traducători și întemeietori recunoscuți ai limbii române scrise în secolul XVII, urmați de Antim Ivireanul, Chesarie Râmniceanu, Dionisie Eclesiarhul și mulți alții în secolul următor, Vâlcea și-a adus contribuția la cultura română prin opera unor mari personalități.

 

  • Cum ar fi evoluat lumea fără stiloul lui Petrache Poenaru?

Născut într-o familie boierească, în 1799, în orașul Bălcești, Petrache Poenaru a fost secretarul lui Tudor Vladimirescu. A studiat la Viena politehnica și filologia. În 1827, a brevetat la Paris tocul cu rezervor, „condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală” — stiloul de azi. El a fost cel care a introdus sistemul metric zecimal în Muntenia. A fost, totodată, fondatorul Colegiului Carol I din Craiova și co-fondator al Școlii de Poduri și Șosele. În 1870, a devenit membru al Academiei Române.

„Un loc de prim rang îi revine și lui Dumitru Drăghicescu, născut la Măciuca, în 1875. Filosof, sociolog studiat în universitățile de mare prestigiu ale lumii, alături de mentorul său, Emile Durkheim, fondatorul Școlii franceze de sociologie, sau Gabriel Tarde, și diplomat de notorietate internațională, a fost promotor al Marii Unirii de la 1918 și fondator al Ligii Națiunilor. Vâlcea a dăruit literaturii române pe Gib Mihăescu, născut în 1894, la Drăgășani, autorul romanelor ‘Grandiflora’, ‘Donna Alba’, ‘Rusoaica’, pe Bogdan Amaru, născut în 1907, la Tetoiu, autorul piesei de teatru ‘Goana după fluturi’, pe Dragoș Vrînceanu, Constantin Mateescu, Marian Papahagi, Tudor Dumitru Savu, Florentin Smarandache — lider al Mișcării literare Paradoxiste și Doru Moțoc, iar lista rămâne deschisă”, spune Rizea.

Un vâlcean cu notorietate este și Dinu Săraru, născut în Slătioara, în 1932, romancier, publicist, dramaturg, critic teatral, redactor la Radioteleviziunea Română timp de un deceniu (1950-1960), secretar general de redacție la revista „Secolul XX”, secretar general de redacție la revista „Luceafărul”, fost director la Teatrul Mic și Teatrul Foarte Mic (1977-2004), precum și la Teatrul Național din București (2001-2004).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata