Juncker: Dispariţia spaţiului Schengen ar duce la agravarea şomajului şi la încetinirea creşterii economice

Rata șomajului în Uniunea Europeană va crește dacă sistemul de liberă circulație european se va dezintegra, a declarat vineri președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a adăugat că păstrarea monedei euro nu ar mai avea sens într-un asemenea scenariu, transmite Reuters.

‘Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale procesului de integrare europeană. Fără Schengen, fără libera circulație a lucrătorilor, fără libertatea cetățenilor europeni de a călători, euro nu are niciun sens. Același lucru este valabil pentru legătura dintre Schengen, libera circulație și piața internă. Dacă cineva dorește să suprime Schengen, atunci ceea ce va face în final va fi să pună capăt și pieței unice europene’, a spus șeful executivului comunitar într-o conferință de presă.

În opinia sa, consecința majoră într-o astfel de eventualitate ar fi creșterea șomajului.

Mai puțin Schengen înseamnă mai puțină forță de muncă ocupată și creștere economică mai mică’, a conchis Juncker.

La rândul său, comisarul european pentru migrație Dimitris Avramopoulos a estimat joi, într-o audiere în Comisia de libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European, că desființarea spațiului Schengen, problemă adusă în dezbaterea publică de criza migranților din ultimele luni, ar însemna ‘începutul sfârșitului proiectului european’.

‘Este în joc unitatea UE, pe fondul ascensiunii populismului și naționalismului’, a spus Avramopoulos, solicitând statelor membre să își îndeplinească promisiunile și să manifeste solidaritate.

În septembrie 2015, Parlamentul European a susținut două propuneri urgente de relocare a 160.000 de solicitanți de azil din statele europene de la frontieră în alte state membre. Până în prezent, doar 272 de persoane au fost redistribuite.

Normele actuale ale UE privind refugiații sunt incluse în Regulamentele Dublin care prevăd, printre altele, modul de procesare a tuturor cererilor de azil. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata