Junii Braşovului, un obicei cu valoare unicat în România

39

Parada Junilor care, în mod tradiţional are loc în Duminica Tomei, va fi şi anul acesta unul dintre evenimentele cele mai aşteptate din cadrul Zilelor Braşovului, pe 27 aprilie. Evenimentul este aşteptat cu mare interes atât de localnici cât şi de turişti, adunând mii de persoane care urnăresc parada.

Junii Braşovului, un obicei străvechi care se pierde în negura vremurilor, este considerat pe bună dreptate ca având o valoare unicat în România, „care aminteşte cu prisosinţă de valorile trăirii dacice pe aceste meleaguri”, spune pr. prof. dr. Vasile Oltean, directorul Primei Școli Româneşti din Scheii Braşovului şi autorul cărţii „Junii din Scheii Braşovului”.

Prima menţiune documentară datează din anul 1728 şi se află într-un hrisov din arhiva Primei Școli Româneşti din Schei. În acest hrisov, junii sunt amintiţi ca o „rânduială din bătrâni”. Printre altele, se mai consemnează în acest document despre juni: „Să-i lăsaţi să treacă fără opreală, frumos, pe rând, cum se cade, iar cine nu va îngădui să treacă cu sfintele cruci prin această grădină, unul ca acela să fie blestemat de domnul şi de cei trei sute optzeci de sfinţi”. Este vorba de trecerea junilor călări spre Pietrele lui Solomon, locul unde au loc serbările după Paşte.

„Dar obiceiul acesta al junilor ne aminteşte de istoria meleagurilor pentru că ei şi-au primit caracteristici pe fiecare treaptă a istoriei. Ca dovadă nu avem doar juni tineri, care nu este un pleonasm, înseamnă necăsătoriţi, avem juni bătrâni, adică cei căsătoriţi, avem roşiori, dorobanţi şi curcani, care luptă pentru independenţă. În amintirea evenimentelor din 1877 când noi eram în Ardeal şi nu aveam voie să luptăm pentru independenţă, luam costume de roşiori, dorobanţi şi de curcani. Patru dintre cele şapte grupuri de juni poartă pe cap modelul căciulii lui Mihai Viteazul, trei poartă costume din 1877 şi astfel ei asamblează nişte valori ale istoriei prin felul lor de a se comporta”, a precizat  pr. prof. dr. Vasile Oltean.

Cele şapte grupuri ale junilor sunt: Junii Tineri, Junii Bătrâni, Junii Curcani, Junii Dorobanţi, Junii Braşovecheni, Junii Roşiori şi Junii Albiori, având în frunte şerjile adică vătaful, armaşul mare, armaşul mic, sutaşul, stegarul şi surlaşul. Surla fiind instrumentul preferat al junilor, un fel de trompetă care scoate sunete stridente. Conducătorii fiecărui grup au câte un buzdugan cu tricolor, simbol al vitejiei şi demnităţii. De asemenea, fiecare grup are un steag propriu care aduce un profund caracter patriotric în acţiunile şi serbările junilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata