Jurasicul a durat mai mult decât se credea până acum

Perioada Jurasicului pe scara geocronologică, marcată de prezența dinozaurilor și de prima apariție a păsărilor, a durat cu cinci milioane de ani mai mult decât se credea anterior, susține o echipă de cercetători argentinieni, conform agenției DPA.

În urma studiilor efectuate în provincia argentiniană Neuquen, la marginea munților Anzi, experți de la Universitatea din Buenos Aires au estimat că Jurasicul a trecut în urmă cu 140 de milioane de ani în Cretacic — perioadă caracterizată prin apariția unor plante cu flori și încheiată cu dispariția bruscă a dinozaurilor și multor altor forme de viață, scrie ziarul argentinian Clarin.

Anterior, pe baza unor studii realizate în emisfera nordică, încheierea Jurasicului a fost plasată la 145 milioane ani.

Echipa de cercetare, condusă de profesorul de geologie Victor Ramos, a efectuat lucrări de datare la câmpuri de gaze de șist din formațiunea geologică Vaca Muerta, situată la aproximativ 1.200 de kilometri sud-vest de capitala Argentinei.

Cenușa vulcanică descoperită, alături de fosilele de amoniți (un grup dispărut de nevertebrate marine) și de nanoplancton au fost examinate în laboratoare din Australia, Elveția și Brazilia pentru a li se determina vârsta exactă.

Amoniții și nanoplanctonul, amintește DPA, sunt considerați indicatori ai tranziției Jurasicului în Cretacic.

Rezultatele geologilor au fost publicate în numărul din iulie al revistei Gondwana Research. În rezumatul articolului, autorii susțin că există două concluzii posibile, ca urmare a metodelor de datare diferite. Una dintre acestea este că perioada acceptată în prezent pentru Jurasic este corectă, iar stratul fosil studiat este din Cretacic. O a doua concluzie — favorizată de autori — este că limita dintre Jurasic și Cretacic ar devansată cu 5 milioane de ani — la 140 milioane ani în urmă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata