Karel Gott, ”vocea de aur a Pragăi”, la 75 de ani

Supranumit ”vocea de aur a Pragăi”, dar și ”Sinatra din Est”, cântărețul de muzică pop și folk Karel Gott s-a născut la 14 iulie 1939, la Pilsen.

A studiat la Conservatorul din Praga, sub îndrumarea profesorului Konstantin Karenin.

Deși avea o voce puternică de tenor, Karel Gott a ales muzica de jazz și șlagărul.

Primul turneu în străinătate l-a întreprins împreună cu Orchestra de jazz a Radioului Cehoslovac. În 1962, i-a apărut primul single la casa de discuri Supraphon. Era vorba despre melodia ”Dacă am fi fost de două ori mai bătrâni”, cântată în duet cu interpreta de muzică de jazz Vlasta Pruchova. În septembrie 1963 a abandonat Conservatorul.
Primul șlagăr care l-a situat pe primul loc în topul cântăreților cehi s-a numit ”Ochi acoperiți de zăpadă”’, lansat în 1964. Un an mai târziu, compania de discuri Supraphon a editat albumul purtând titlul ”Cântă Karel Gott”. În străinătate, discul a apărut sub titlul ”Vocea de aur a Pragăi” și s-a vândut în 450.000 de exemplare.

În 1967, a încheiat un contract cu Hotel Frontier din Las Vegas (Nevada). Un an mai târziu, a apărut cunoscutul album intitulat ”Crăciunul în Praga de aur”, considerat de criticii de specialitate drept cel mai bun album dedicat sărbătorilor de Crăciun. La 30 aprilie 1985, Karel Gott a primit titlul de ”Artist al poporului”.

Albumul cu titlul ”Minunea de Crăciun”, apărut în 1995 și vândut în 100.000 de exemplare, i-a adus două discuri de platină. Pragul spre secolul XXI l-a trecut pe scena Carnegie Hall din New York. În cei 50 de ani de carieră, Karel Gott a întreprins numeroase turnee în majoritatea țărilor europene, în SUA, Canada, China, Australia și Japonia.

A colaborat cu prestigioase case de discuri din Marea Britanie, Belgia, Bulgaria, Franța, Olanda, Italia, Japonia, Polonia, Austria, fosta URSS, Spania și Elveția. Discurile semnate Karel Gott s-au vândut în circa 27 de milioane de exemplare.

Karel Gott nu este doar un fenomen muzical. Talentul său de artist se regăsește și în pictură. Prima expoziție personală a fost găzduită de Galeriile pragheze în 1992. Ulterior, tablourile sale au fost expuse la Berlin, Viena, Moscova, Praga și München.

În 2008, Karel Gott s-a căsătorit pentru prima oară, la 68 de ani, cu Ivana Machackova, de 33 de ani. Cei doi au împreună două fete.
În luna mai 2014, artistul a lansat o carte autobiografică, iar în luna iunie a apărut un DVD cu melodii celebre cântate de Karel Gott. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata