Kievul cere comunităţii internaţionale să nu recunoască Crimeea, nici viitorul său acord cu Rusia

Ministerul ucrainean de Externe a cerut marţi, 18 martie, comunităţii internaţionale să nu recunoască ‘Republica Crimeea’, proclamată luni de autorităţile separatiste din peninsulă, şi niciun acord pe care aceasta l-ar putea încheia, relatează France Presse.

Autorităţile separatiste din republica autonomă din sudul Ucrainei au cerut alipirea la Rusia, care urmează să fie aprobată printr-un acord între Moscova şi ‘statul lor’.

‘Având în vedere că independenţa Crimeii a fost proclamată de un organism nelegitim în urma unui referendum neconstituţional, ce a avut loc cu încălcarea grosolană a normelor europene, Ministerul de Externe al Ucrainei adresează tuturor membrilor comunităţii internaţionale o cerere presantă de a se abţine să recunoască pe plan internaţional +Republica Crimeea+’, se menţionează într-un comunicat postat pe site-ul diplomaţiei Kievului.

Dreptul internaţional în vigoare interzice statelor să recunoască ‘pseudostate’ sau ‘orice situaţie, acord sau aranjament’ consecutive creării lor, ‘dacă aceasta rezultă în urma utilizării ilegale a forţei’, declară MAE ucrainean, într-o aluzie la acordul care se pregăteşte cu Rusia.

Ministerul de Externe al Ucrainei acuză Rusia că a utilizat ‘forţa şi ameninţarea cu recurgerea la forţă’ pentru a sprijini proclamarea independenţei Crimeii.

‘Ținând cont de statutul de putere nucleară al Rusiei’, acest proces ‘are un caracter deosebit de periculos pentru integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi pentru pacea şi securitatea internaţională pe ansamblu’, se mai afirmă în comunicat.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) şi-au exprimat deja sprijinul pentru alipirea Crimeii la Rusia, în pofida condamnărilor şi sancţiunilor din partea Occidentului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Dan spune

    Dezvoltati-va economic si veti fi cu siguranta tari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata