La pas prin Bucureşti: Memorialul Victimelor Holocaustului în România

Memorialul Victimelor Holocaustului în România, ansamblu aflat la intersecţia străzilor Anghel Saligny, Mihai Vodă, Ion Brezoianu şi Lipscani din Capitală, a fost inaugurat la 8 octombrie 2009, sub înaltul patronaj al preşedintelui României.

Ansamblul cuprinde o incintă memorială, două instalaţii cu pietre de mormânt desacralizate din cimitirele din Odessa şi Bucureşti, precum şi cinci sculpturi amplasate în jurul incintei centrale: Coloana Memorială, Via Dolorosa, Roata Romilor, Steaua lui David şi Epitaf.

Programul pentru realizarea unui Memorial al Holocaustului în România a fost iniţiat în 2006, ca urmare a recomandărilor Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, şi după consultările cu personalităţi ale vieţii publice, reprezentanţi ai Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, oameni de cultură şi artă şi supravieţuitori ai Holocaustului. Memorialul este expresia datoriei de a recunoaşte şi de a asuma crimele comise în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial împotriva comunităţii evreieşti şi împotriva comunităţii rome.

Tot în 2006, în baza certificatului de urbanism emis de Primăria sectorului 5, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional a demarat concursul de creaţie plastică pentru realizarea Memorialului Holocaustului în Bucureşti. Câştigător a fost desemnat proiectul realizat de sculptorul Peter Jacobi, fiind considerat drept reprezentarea cea mai complexă şi completă a ceea ce a reprezentat Holocaustul în România. La începutul anului 2007, a fost încheiat contractul de comandă cu acest artist plastic.

Printr-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi în urma avizului eliberat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, în iunie 2008 a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal în vederea construirii Memorialului Holocaustului pe o suprafaţă de 2.894 metri pătraţi. În februarie 2009, Primăria Sectorului 5 a eliberat autorizaţia de construire pentru acest obiectiv.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata