La zece ani de la atentatele de la Madrid, guvernul spaniol a ajutat victimele cu peste 318 milioane de euro

În cei zece ani care au trecut de la atentatele teroriste de la 11 martie 2004 din Madrid, Ministerul spaniol de Interne a oferit indemnizaţii şi ajutoare victimelor în valoare de 318,2 milioane de euro, pe lângă asistenţa psihologică şi medicală, ajutoare pentru locuinţe, sprijin pentru reinserţia pe piaţa forţei de muncă, sau burse şi ajutoare şcolare.

Toate aceste ajutoare băneşti au fost acordate familiilor celor 192 de persoane care şi-au pierdut viaţa în atentate şi unui număr de 1.758 de răniţi (potrivit sentinţei din procesul desfăşurat în 2007 la Audienţa Naţională, numărul total al răniţilor s-a ridicat la 2.084) care au solicitat ajutor. În atentatele teroriste de la Madrid şi-au pierdut viaţa 16 români şi au fost răniţi alţi 171, potrivit datelor furnizate sâmbătă de Ministerul spaniol de Interne.

Peste 315 milioane de euro le-au fost plătite victimelor atentatelor sub forma unor indemnizaţii directe, pentru rudele celor decedaţi sau cei răniţi. În plus, peste 311.000 de euro au fost folosiţi pentru ajutoare medicale şi alţi 113.000 de euro pentru burse şi ajutoare şcolare. Toate cheltuielile necesare pentru persoanele care încă mai primesc asistenţă medicală şi psihologică sunt acoperite de Ministerul spaniol de Interne şi Fundaţia Victimelor Terorismului. În plus, din 2004, Ministerul spaniol de Interne a acordat alte 4,4 milioane de euro sub forma subvenţiilor pentru asociaţiile şi entităţile care desfăşoară programe de sprijin pentru victimele atentatelor.

Profilul general al tuturor celor afectaţi de atentatele de acum zece ani corespunde unor caracteristici generale astfel formulate de Ministerul spaniol de Interne: persoane de clasă medie, angajaţi, dar şi şomeri sau studenţi, dintre care 34% erau imigranţi, de 34 de naţionalităţi. 78% dintre toate victimele aveau vârste cuprinse între 36 şi 65 de ani, 17% aveau între 21 şi 35 de ani şi erau mai ales studenţi, iar 5% au fost pensionari de peste 65 de ani. Din totalul celor răniţi, şapte prezintă în prezent un grad ridicat de invaliditate (au nevoie de asistenţă permanentă), 21 sunt considerate persoane cu dizabilitate permanentă absolută, 61 cu dizabilitate permanentă totală, 28 suferă de dizabilitate permanentă parţială, iar restul au suferit afecţiuni de pe urma cărora s-au refăcut ulterior sau prezintă în continuare sechele de alte grade.

În plus, pe lângă ajutoarele economice şi materiale, guvernul spaniol a acordat şi decoraţii şi distincţii, în semn de omagiu şi recunoaştere pentru victimele atentatelor de la 11 martie 2004. Postum au fost decorate 192 de victime ale atentatelor, iar rudele lor au primit Marile Cruci ale Ordinului civil de recunoaştere a victimelor terorismului. În ultimii zece ani au fost distinşi cu celălalt grad al ordinului peste 1.200 de răniţi.

Ministerul spaniol de Interne anunţa anterior că va distinge luni, 10 martie, alte 350 de persoane cu Ordinul civil de recunoaştere a victimelor terorismului. La eveniment, care va fi prezidat de ministrul spaniol de interne, Jorge Fernández Díaz, vor participa victime şi rude ale victimelor atentatelor.

Ordinul civil de recunoaşte a victimelor terorismului este acordat, potrivit legii nr. 32 din 8 octombrie 1999, în două grade — Mare Cruce (Gran Cruz), pentru persoanele care şi-au pierdut viaţa în atentate teroriste şi distincţie (encomienda) pentru cei răniţi în atentate teroriste sau răpiţi de organizaţii teroriste. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata