Lansarea navetei spaţiale Soiuz TMA-13M

Lansarea rachetei spațiale Soiuz TMA-13M, către Stația Spațială Internațională (ISS), este programată, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, pentru 28 mai, la ora 3.57 de EDT – respectiv 1.57, ora locală în Kazahstan, 29 mai.

Expediția 40/41 are un echipaj format din trei membri: cosmonautul Maxim Suraev al Agenției Spațiale a Federației Ruse, astronauții Reid Wiseman de la NASA și Alexander Gerst de la Agenția Spațială Europeană (ESA/Germania). Ei vor andoca, la mai puțin de șase ore de la lansare, la 9:48 EDT și se vor alătura celor trei membri ai echipajului ISS aflați deja la bordul stației: astronautul Steve Swanson de la NASA și cosmonauții ruși Alexander Skvortsov și Oleg Artemiev.

Astronauții Reid Wiseman, Alexander Gerst și cosmonautul Maxim Suraev vor rămâne la bordul stației până la mijlocul lunii noiembrie. Astronautul Steve Swanson și cosmonauții Alexander Skvortsov și Oleg Artemiev vor reveni pe Pământ la jumătatea lunii septembrie.

* * *

Prima misiune de extindere a Stației Spațiale Internaționale (ISS) a avut loc la 20 noiembrie 1998 și a fost oprită după tragedia navetei Columbia din 2003.

NASA a reluat construcția ISS în septembrie 2006.

Au urmat o serie de lansări în spațiu de la bazele din Florida, Kazahstan și Guyana Franceză (baza de lansare a Agenției Spațiale Europene) pentru dezvoltarea ISS. La acoperirea costurilor acestui ambițios proiect, de peste 100 de miliarde de dolari, au participat Canada, Japonia, Federația Rusă, SUA și 11 state din cadrul Agenției Spațiale Europene.

De la sosirea primei Expediții la 2 noiembrie 2000, prezența umană pe ISS a fost continuă. Astronauți și cosmonauți din 15 de națiuni diferite au fost membri ai expedițiilor către stație. După ce NASA a sistat în 2011 programul de transport al astronauților săi către ISS, aceștia depind de rachetele rusești Soiuz pentru a ajunge la bordul stației spațiale. În 2014, Rusia a anunțat că din 2020 nu vor mai oferi transport astronauților american spre Stația Spațială Internațională.

Programul ISS, un proiect comun între cinci agenții spațiale: NASA (Statele Unite ale Americii), RKA (Rusia), JAXA (Japonia), CSA (Canada) și ESA (o asociație de mai multe țări europene), este finanțat până în 2024 și poate funcționa până în 2028. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata