Laureaţi ai Premiilor Nobel trag un semnal de alarmă cu privire la starea planetei

Mai mulți laureați ai Premiilor Nobel vor profita de săptămâna anunțării noilor câștigători ai celebrelor distincții pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la starea planetei, grav bolnavă, folosind întreaga lor autoritate într-o pledoarie în favoarea unei schimbări revoluționare a comportamentelor umane, informează France Presse.

Numai o utilizare mai inteligentă și mai rațională a resurselor va permite salvarea ecosistemelor de care omenirea depinde, doresc să reamintească aceste unsprezece personalități, majoritatea oameni de știință, care se vor reuni la Hong Kong începând de miercuri.

Situația este ‘catastrofală’, spune Peter Doherty, co-laureat în 1996 al Premiului Nobel pentru Medicină, care va participa la această conferință de patru zile, a patra dintr-o serie inițiată de câștigători ai premiilor și dedicată planetei.

Încălzirea globală, defrișările, degradarea solurilor și a resurselor din apă, acidificarea oceanelor, poluarea chimică, bolile legate de mediu, lista rănilor planetei este lungă și nu încetează să se lungească, a subliniat el.

Acest lucru înseamnă că mediul politic, consumatorii și companiile trebuie să-și cântărească de acum toate acțiunile,m a explicat Doherty pentru AFP. Trebuie să ne gândim la durabilitate — durabilitatea alimentară, a apei, a solului, a atmosferei, a insistat el.

La Hong Kong, nobeliștii vor discuta despre provocarea pe care o reprezintă posibila creștere a temperaturii cu 4 grade, adică dublul limitei de 2 grade care a fost fixată de comunitatea internațională.

În spatele preocupările lor se află concluzia confirmată în mod constant, și cuantificată, că omenirea își depășește cu mult resursele. Raportul Planeta Vie 2014 al WWF, publicat săptămâna aceasta, reamintește că în prezent omul consumă într-un an cu 50% mai multe resurse naturale decât poate regenera planeta.

‘Pericolul pare iminent’, a remarcat Brian Schmidt, astrofizician australiano-american, colaureat al premiului Nobel pentru Fizică în 2011 pentru că a demonstrat expansiunea accelerată a Universului. ‘Consumul nostru de resurse crește exponențial, pentru a-i servi pe cei aproximativ 9 miliarde de oameni câți s-a anunțat că va număra Terra în 2050, care doresc să ducă viața pe care o trăim în Occident’. ‘Suntem pe cale de a face mai multe daune în următorii 35 ani decât în ultimii 1.000 de ani’, a avertizat el. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata