Lavrov: Autorităţile de la Kiev „încalcă flagrant” Acordul de la Geneva

Autoritățile de la Kiev ‘încalcă flagrant’ Acordul de la Geneva, care a fost convenit săptămâna trecută și care prevede în special dezarmarea grupurilor înarmate ilegal și evacuarea clădirilor ocupate în orașele ucrainene, a declarat luni, într-o conferință de presă, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, relatează AFP și Reuters.

„Sunt luate măsuri — în special de cei care au confiscat puterea la Kiev — care nu doar că nu respectă, dar încalcă flagrant Acordul de la Geneva”, a spus el.

Serghei Lavrov a afirmat totodată că schimbul de focuri soldat cu victime în dimineața zilei de duminică din apropierea orașului Slaviansk din Ucraina, controlat de separatiștii proruși, este o crimă și arată că Kievul nu vrea să-i țină sub control pe ‘extremiști’.

„Autoritățile nu fac nimic, nu ridică nici măcar un deget, pentru a rezolva cauzele din spatele acestei crize profunde din Ucraina”, a afirmat șeful diplomației ruse.

În același timp, el declarat că autoritățile de la Kiev nu au reușit să disperseze protestele ilegale din piețe din capitală. „Este absolut inacceptabil„, a spus el.

Casa Albă i-a cerut Rusiei să se folosească de influența pe care Washingtonul consideră că Moscova o are asupra separatiștilor pentru a-i determina să evacueze clădirile ocupate din estul Ucrainei. SUA au avertizat de asemenea cu sancțiuni economice mai dure decât cele deja impuse, în cazul în care Moscova nu va respecta Acordul de la Geneva.

„Înainte să ne dea ultimatumuri, cerându-ne să respectăm cerințe în două sau trei zile, sub amenințarea sancțiunilor, partenerii noștri americani ar trebui să-și asume responsabilitatea deplină pentru cei pe care i-au adus la putere”, a afirmat Lavrov.

El a apreciat că încercările de izolare a Rusiei vor eșua pentru că aceasta este ‘o putere mare și independentă, care știe ce vrea’, dar și pentru că ‘majoritatea zdrobitoare’ a țărilor nu vor să izoleze Rusia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata