Lazea: Prin programul de relaxare monetară, BCE dă economiilor necompetitive drogul ieftin al unui euro slab

Programul Băncii Centrale Europene de relaxare monetară (QE) face mai mult rău decât bine, cea mai mare problemă pe care o creează constând în faptul că amână adoptarea reformelor structurale de către economiile necompetitive, susține economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea.

„Cea mai mare vină este că permite amânarea reformelor structurale. Niciun politician normal din Europa nu se va grăbi, când vede că banii sunt abundenți și ieftini, să facă reformele structurale de care, de altfel, este atâta nevoie. Înțeleg rațiunea prin care BCE încearcă să deprecieze euro pentru a stimula toate economiile din zona euro și a le face competitive la export, chiar și pe acelea care nu sunt. Dar, făcându-le viața ușoară economiilor necompetitive din sudul Europei și făcându-le să exporte mai mult și mai ușor prin deprecierea euro, amână reformele structurale care ar trebui să le facă mai competitive. Așa, le dă drogul ieftin al unui euro slab și toată lumea crește, toată lumea este fericită”, a spus, miercuri, Valentin Lazea, precizând că vorbește în nume personal.

Potrivit acestuia, Europa este de multă vreme exportator net față de restul lumii, iar această politică de relaxare monetară accentuează acest excedent, iar reacția țărilor asiatice nu va întârzia.

„S-a vorbit aici despre acel război al valutelor, care nu a început. Eu aș spune că nu a început încă”, a subliniat Lazea.

În acest context, economistul BNR a susținut că programul BCE face mai mult rău decât bine și nu este potrivit pentru Europa. În opinia sa, programul este „oarecum potrivit” pentru economia SUA sau a Marii Britanii, în sensul că banii migrează de la bănci către piața bursieră, iar finanțarea se face preponderent de la bursă.

„Pentru Europa, unde finanțarea se face de pe piața bancară, nu văd niciun avantaj în migrarea banilor către bursă. În acest proces de ieftinire cu orice preț a banilor este descurajată economisirea, de asemenea preponderent bancară, care ar trebui să reprezinte baza investițiilor viitoare. Nu mai vorbesc că se ajunge la aberații de genul dobânzii negative, adică să plătești ca să îți țină banca banii. Sau altă aberație pe care am auzit-o: taxarea numerarului. Deci, este o lume nebună, care și-a pierdut uzul rațiunii. Toate manualele de economie au fost aruncate la gunoi, dar economia va veni și se va răzbuna, pentru că prețul banilor trebuie să fie unul corect”, a subliniat Lazea.

Mai mult, oficialul BNR a arătat că prin programul de relaxare monetară pot lua naștere viitoare bule speculative, viitoare crize. El a avertizat că, deja, în multe țări dezvoltate prețul locuințelor a depășit cu mult valoarea de echilibru, iar acestea sunt bule care stau să crească și în final se vor sparge.

În concluzie, Valentin Lazea consideră că investitorii nu trebuie să se bucure de banii ieftini și abundenți.

„Eu, ca macroeconomist, spun că este cel mai mare pericol. Pentru că atunci când ai bani ieftini și din abundență faci ce au făcut grecii. Adică te duci și investești în orice domeniu, profitabil sau nu!”, a explicat el.

Potrivit acestuia, banii trebuie să aibă un preț, unul corect, și abia atunci se duc în investițiile cele mai eficiente, pentru că se face o analiză strictă a acestora și se aleg doar cele profitabile.

„Așa că potoliți-vă entuziasmul și gândiți-vă și la efectele pe termen lung”, a încheiat economistul BNR. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata