LEACURI DIN GRĂDINĂ: Ardeiul

Vitamina A din ardei protejează împotriva degenerării maculare corelată cu înaintarea în vârstă. Efectul este întărit de celelalte componente întâlnite în ardei: antioxidanți — vitamina C, E și betacarotenul, minerale — seleniu, cupru și zinc. Mai mult chiar, unii oameni de știință sunt de părere că ardeiul poate preveni cataracta.

Antioxidanții din ardeiul gras au un efect vizibil în diminuarea efectelor pe care artrita reumatoidă le cauzează, prin acțiunea lor antiinflamatorie.

Beta-carotenul care se află în ardei poate preveni apariția anumitor tipuri de cancer, precum cel mamar, în cazul femeilor aflate înainte de menopauză. Ardeii grași conțin licopen, un caretonoid cere scade riscul apariției cancerului ovarian, de cervix sau pancreatic. Previne cancerul de colon prin conținutul ridicat de fibre care sporesc viteza cu care toxinele ce pot provoca daune sunt eliminate din organism.

Numărul scăzut de calorii din ardei face din această legumă aliatul perfect împotriva kilogramelor în exces. Ardeiul asigură o mare parte din necesarul de vitamine și conține substanțe care ajută în procesul de slăbire. Cercetătorii estimează ca un consum zilnic de 200 g ardei gras proaspăt sau 150 g ardei gras conservat în oțet scade cu până la 20% ritmul depunerilor de grăsimi. Acest calcul este valabil în cazul unei cure de ardei gras de minimum 21 de zile și în lipsa unui consum exagerat de glucide și grăsimi animale.

Cercetătorii germani au descoperit că în ardeiul gras sunt prezente mici cantități de zaharuri, rar prezente în organismele vii, și anume cele levogire, cu o acțiune specială: activarea dușmanilor grăsimii, enzimele lipolitice. Aceasta face ca un consum constant de ardei gras la anumite ore din zi să crească eficiența substanțelor care distrug grăsimile acumulate, iar efectul de slăbire să crească considerabil.

Cei mai eficienți pentru slăbit sunt totuși ardeii iuți. Căldura generată în organism de ardeiul iute duce la transpirații, la oxidarea mai rapidă a straturilor de grăsimi și, implicit, la pierderea de kilograme.

Cercetările recente au dovedit că „efectul crocant” al unor alimente precum merele coapte și ardeiul gras au un eficient efect de slăbire. Sonoritatea specifică a mestecării unor vegetale cum ar fi ardeiul gras produce o stimulare indirectă a secreției de hormoni tiroidieni care scad ritmul depunerilor de grăsimi.

Ardeiul roșu este mai sănătos decât cel verde, cu o cantitate de vitamine A și C de două ori mai mare decât cel din urmă. Are în primul rând proprietăți digestive și vitaminizante, dar și un important rol de adjuvant în numeroase afecțiuni. Are de 11 ori mai mult beta-caroten decât cel verde. Ardeiul roșu reduce riscul de infarct.

Gogoșarul este și el o legumă din familia ardeiului, cu proprietăți medicinale aparte. Tinctura de gogoșar este neîntrecută în calmarea și vindecarea suferințelor cauzate de artrită, gută sau lombalgii. Rolul terapeutic al gogoșarilor intervine și în cazuri de diaree, tuse măgărească, reumatism. Murați, gogoșarii ajută la arderea grăsimilor și la tranzit, tratează excelent mahmureala. Dacă la murat se adaugă scorțișoară, gogoșarii vor fi eficienți în litiaza și insuficiența renală. Sucul de gogoșari combate balonarea, iar aplicat pe păr, diminueaza seboreea.

Ardeii capia sunt cei mai bogați în beta-caroten.

Ardeiul iute este cunoscut pentru conținutul de capsaicină. Consumat în mod regulat, poate scădea nivelul colesterolului „rău” din corp. Tot datorită capsaicinei, are și proprietăți antiinflamatoare, reduce durerile și inflamațiile cauzate de boli precum artrita, reumatismul etc. Ardeiul iute este un stimulent antiseptic, care conține o mare cantitate de vitamina C și beta-caroten. El poate regulariza curgerea sângelui, întărește inima, arterele și nervii. Primele studii de laborator pe mamifere experimentale sugerează că această substanță specifică ardeiului iute are proprietăți antibacteriene, anticancerigene, analgezice și antidiabetice. De asemenea, s-a constatat că reduce trigliceridele și nivelul de colesterol LDL la persoanele obeze.

Medicina populară consemnează și utilizarea ardeiului iute contra durerilor de urechi la copii. În tratarea diverselor răceli ce implicau dureri de gât, guturai, tuse, dar și pentru durerile de spate, bunicii noștri foloseau diverse mixturi din ardei iute.

Conform studiilor, ardeii sunt printre alimentele în care se pot găsi cantități mari de reziduuri de pesticide. Un dezavantaj este și acela ca majoritatea caloriilor conținute de către ardeiul roșu provin din zaharuri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata