Leacuri din grădină: Căpşunile

Căpșunile sunt fructe de culoare roșie cu miros plăcut și cu o istorie de peste 2000 de ani. Originare din America de Nord, primii coloniști au dus aceste fructe aromate în Europa, prin anii 1600.

Căpșunii (fragaria), un gen de plante cu flori din familia Rosaceae, există sub forma a peste 20 de specii și numeroși hibrizi. Cele mai cunoscute sunt cele de grădină (Fragaria ×ananassa). Căpșunii cățărători, în principiu, sunt rezistenți la ger.

Fructele conțin o cantitate mare de vitamina C, E, B1, B2, B5, B6, K, PP, antioxidanti (fenoli-antocianine și elagitanine) și acid folic. De asemenea, căpșunile conțin fier, calciu și magneziu, mangan, potasiu și fibre alimentare.

Sunt formate din 90% apă și din 5% zahăr, fapt care le încadrează în categoria alimentelor cu indice glicemic scăzut și sunt recomandate și persoanelor care suferă de diabet zaharat.

Pe lângă gustul delicios, căpșunile sunt sărace în calorii și foarte sănătoase prin conținutul de vitamine și minerale. De asemenea, datorită fibrelor pe care le conțin, dau senzația de sațietate și curăță organismul de toxine. Fibrele ajută la reducerea nivelului de colesterol și de trigliceride din organism, prevenind astfel și bolile de inimă și acționând ca adjuvant în hipertensiune.

Studiile realizate la Universitatea Harvard confirmă faptul că aceste fructe țin la distanță bolile cardiovasculare.

Vitamina C dar și polifenolii din compoziția căpșunilor conferă acestora un puternic efect antiinflamator și antioxidant. Unul dintre polifenoli este antocianina, pigmentul care dă fructului culoarea roșie. Consumul de căpșuni este indicat persoanelor care suferă de boli precum artrită, astm, dar și ateroscleroză, boală a vaselor de sânge care se asociază cu inflamație. Acidul salicilic este benefic pentru cei care suferă de gută și reumatici.

Căpșunile sunt recomandate pentru remineralizarea organismului, fluidizarea și purificarea sângelui. Favorizează tranzitul intestinal, ajută în creșterea diurezei și tonifierea corpului. Totodată, căpșunile favorizează producerea globulelor roșii, stimulează metabolismul și cresc capacitatea de ardere a grăsimilor.

Datorită conținutului lor de vitamina K, au un efect benefic asupra ficatului, ajutând în insuficiența hepatică și la afecțiunile bilei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata