Leacuri din grădină: Căpşunile

Căpșunile asigură o bună funcționare a organismului, îl tonifică și îl vitaminizează, fiind un bun tratament în lupta împotriva anemiei, asteniei și a insomniei.

Prin conținutul de acid folic, o substanță care previne apariția malformațiilor fătului, contribuie la dezvoltarea sănătoasă a acestuia.

Polifenolii din căpșuni ajută organismul să contracareze efectul toxinelor și a radicalilor liberi produși în urma proceselor metabolice. În acest fel ne mențin tineri mai mult timp și previn apariția unor boli degenerative și chiar a cancerului. De asemenea, căpșunile sunt o sursă importantă de mangan, care ajută în lupta împotriva stresului oxidativ și a radicalilor liberi. Sunt eficiente în combaterea ridurilor, atât consumate ca atare, cât și aplicate sub formă de măști.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio a demonstrat că aceste fructe stopează evoluția leziunilor canceroase la nivelul esofagului.

Studiile americane realizate în 2010 la Centrul pentru cercetări privind îmbătrânirea din Boston au arătat că persoanele, care consumă frecvent fructe de pădure au un risc mai mic de a se îmbolnăvi de Alzheimer. Astfel, alături de afine și de fragi, căpșunile îmbunătățesc memoria și procesul de învățare.

Căpșunile constituie adjuvant în vindecarea rănilor și a arsurilor, prin conținutul însemnat de vitamina C, o vitamină care are un rol important în grăbirea procesului de vindecare a organismului, inclusiv a pielii. Grație compoziției lor, ajută la menținerea integrității țesuturilor, a unghiilor și a părului, dar și a sănătății pielii.

Căpșunile se află pe locul 4 după mure, afine și zmeură ca nivel de antioxidanți.

Aceste fructe proaspete își păstrează la maximum nivelul nutrienților timp de 48 de ore de la recoltare. Din păcate, ele se deteriorează repede chiar și în frigider. Din acest motiv, este recomandat să le menținem la o temperatură cât mai scăzută, de circa 2 grade, pe raftul cel mai apropiat de congelator, într-un recipient închis. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata