Leacuri din grădină: Cireşele

Cireșul este unul dintre cei mai darnici dintre pomi. Cireșele sunt trecute pe lista „aromelor fine” a bucătarilor și distilatorilor, a fructelor cu conținut mare de antioxidanți, a nutriționiștilor și fito-terapeuților. Livezile de cireși sunt considerate adevărate „paradisuri terapeutice” de către psihoterapeuți.

Cireșul (Prunus avium) este un pom fructifer care face parte din genul taxonomic Prunus familia Rosaceae. Florile, de culoare albă, sunt grupate frecvent câte două sau câte patru. Fructele pot fi de culori diferite, cu nuanțe de la roșu spre galben până la negru, ele fiind de formă sferică sau elipsoidală. Pe perioada iernii, mugurii rezistă la temperaturi de—24 °C, în fază de buton la—5.5 °C, iar la deschiderea florilor, la—2.2 °C. Nu suportă temperatura ridicată și arșița din timpul verii. Fiind o specie iubitoare de lumină, cireșul este cultivat pe întreg teritoriul României.

Există nenumărate beneficii pe care le putem avea atunci când consumăm cireșe.

Înainte însă de apariția fructelor, livada de cireșe este recomandată de unii pshihologi pentru așa-numita terapie ”cherry-therapy”, prescriind pacienților să își petreacă în momentul înfloririi cireșilor câteva săptămâni, poate întreaga lună în livadă, pentru recreere, relaxare și echilibrare.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că cireșele au în compoziția lor trei substanțe care fac din ele adevărate medicamente ale verii, dușman neîntrecut al bolilor provocate de stresul modern.

Vitamina A din compoziția cireșelor este excelentă pentru piele deoarece conține mult betacaroten, nutrient necesar pentru un sistem imunitar puternic și o piele strălucitoare. Cireșele conțin până la de 20 de ori mai mult betacaroten decât căpșunile sau afinele.

Cireșele conțin peste 75% apă, trăsătură care le face ideale în curele de slăbire, deoarece au puține calorii (63 calorii la 100 grame). Cercetările au demonstrat că prezența unui volum ridicat de apă în organism amplifică nivelul de energie și ajută la stimularea activității metabolismului. Sunt, în același timp, surse prețioase de substanțe nutritive, vitamine și minerale, care previn deshidratarea, conferă senzația de sațietate, grație fibrelor solubile din compoziție, și scad nivelul de colesterol negativ din organism. Aceste fructe conțin și bioflavonoide, acid elagic, antocianine și melatonina.

Studiile avansate privind importanța nutritivă a consumului de cireșe au relevat că pe termen lung aceste fructe au efect anticancerigen datorită conținutului crescut de antioxidanți care luptă cu radicalii liberi și protejează celulele din corp de acțiunea nocivă a acestora. Cireșele joacă un rol important în reducerea riscului de cancer de colon și în reducerea numărului de celule bolnave în cancerul de sân.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata