Leacuri din grădină: Florile de salcâm

Eficiența terapeutică a florilor de salcâm este cunoscută de sute de ani.

Salcâmul (Robinia pseudoacacia, familia Leguminoase) face parte din categoria arborilor cu lemn de esență tare. Trăiește în jur de 100 de ani și provine de pe continentul nord-american. Crește pe aproape orice tip de teren, are o rezistență bună la ger și suportă seceta.

Genul Robinia este numit după grădinarii regali francezi Jean Robin și fiul său Vespasian Robin, care au introdus salcâmul în Europa în 1601, acesta fiind plantat în scop ornamental în parcuri, grădini și pe marginea drumurilor.

Primele culturi de salcâm în România s-au realizat în 1852. La noi, este cultivat pentru fixarea terenului, valorificarea lemnului, crearea de cordoane de protecție și, nu în ultimul rând, pentru calitățile terapeutice ale florilor sale.

Florile care au culoare albă-crem sau albă-roz, sunt sub formă de ciorchini, puternic mirositoare, iar fructele sunt sub formă de păstăi aplatizate, brun roșcate. Salcâmul înflorește primăvara târziu, în luna mai-iunie. Florile rămân deschise 8-12 zile.

Florile de salcâm conțin numeroase substanțe active: taninuri, glucide, ulei volatil, mucilag, acid organic clorogenic, acid organic cafeic. Au întrebuințări în alimentație și în farmacia naturistă, fiind plăcute la gust și la miros și posedând o mare valoare terapeutică. Se recoltează în faza de maximă dezvoltare, rupându-le cu grijă de pe axul principal al inflorescențelor. Se usucă în strat subțire pe foi de hârtie. Din 7 kg de flori proaspete se obține 1 kg de flori uscate, care se păstrează în ambalaj de hârtie.

Preparatele pe bază de salcâm sunt sub formă de infuzie, tinctură și pulbere.

Florile de salcâm pot fi folosite și la prepararea unor băuturi răcoritoare. De asemenea, se pot prepara clătite sau gogoși cu flori de salcâm. În multe sate din România, din florile de salcâm se prepară dulceață sau șerbet. Florile de salcâm se utilizează ca aromatizant și în industria parfumurilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata