Leacuri din grădină: Florile de tei

Încă din antichitate, teiul era considerat tămăduitor de boli. Părinții plantau un tei când li se năștea un copil, convinși că astfel va fi ocrotit de boli. În evul mediu, cărbunele din lemn de tei era folosit în satele românești ca leac sigur contra ulcerului stomacal. Popoarele teutonice considerau acest arbore ca fiind sacru.

Teiul (sau Tilia) este un arbore cu aproximativ 30 de specii. Se găsește în zonele temperate ale emisferei nordice, în Asia, Europa și estul Americii de Nord. Florile, în număr de 2-10 pe ram, uneori și mai multe, sunt alb-gălbui, plăcut mirositoare. Fructul este o nucă de formă sferică sau ovală de dimensiuni mici.

La noi în țară, există trei feluri de tei: teiul cu frunza în formă de inimă (Tilia cordata), care înflorește la începutul lunii iunie, teiul cu frunza mare (Tilia platyphillos), care înflorește ceva mai târziu și teiul argintiu (Tilia argentea), care înflorește abia în iulie, având frunze și flori alburii. Dar, indiferent de tipul lor, florile de tei au aceleași calități medicinale.

Ele au în compoziție un anumit tip de zahăr (care conferă unicitate ceaiului prin dulceața sa naturală), acid galic, substanțe emoliente (mucilagii), catecol, colinină, acetilcolină, flavonoide și saponine, precum și ulei esențial numit farnesol.

Culegerea florilor de tei se face prin simpla lor rupere de pe ramuri. Obligatoriu, culesul se face pe timp uscat, când florile de tei au maximum de principii active. Florile se pot administra sub forma de pulbere, infuzie, tinctură sau băi terapeutice, generale ori parțiale. Pulberea se obține din flori foarte bine uscate și mărunțite.

Ceaiul din flori de tei poate fi utilizat în scopuri terapeutice, în tratarea răcelilor de tot felul. Ajută la reglarea temperaturii organismului, la eliberarea căilor respiratorii de secrețiile în exces, reduce și elimină durerile musculare, durerile de cap asociate acestor afecțiuni. Substanțele emoliente din florile de tei reduc senzația de iritare de pe căile respiratorii și, ca atare, calmează tusea uscată. Mai mult, aceste principii active sunt utile și în tusea productivă.

Datorită substanțelor active din plantă, ceaiul de tei este folosit ca sedativ ușor și este recomandat să fie băut cu 30 de minute înainte de culcare, în special în cazul persoanelor care se confruntă cu tulburări de somn și stări de nervozitate și anxietate.

Un studiu făcut în Portugalia a pus în evidență faptul că administrarea teiului diminuează stările de teamă sau de anxietate ale pacienților, precum și unele tulburări asociate lor: atacuri de panică, distonie neurovegetativă etc. În terapia contra anxietății, se administrează pulberea de tei.

Ceaiul de tei ajută și la ameliorarea migrenelor biliare. Conduce la o digestie sănătoasă, atunci când este asociat cu ceaiul de mușețel sau de mentă, tratează constipația și diareea și previne deteriorarea celulară, grație flavonoidelor cu rol de protecție împotriva radicalilor liberi, care sunt principalii factori în apariția bolilor grave.

Infuzia combinată de tei amplifică diureza, stimulează eliminarea surplusului de lichide prin transpirație. Suplimentar, se fac și băi generale cu flori de tei, care au un efect diuretic și calmant, fiind utile și ca adjuvant contra cistitei și a nefritei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata