Leacuri din grădină: Grepfrut

Grepfrutul un fruct citric mare, rotund, de culoare galbenă, rozalie sau roşie (Citrus paradisi), cu miezul zemos şi amar se obţine de la hibrizi dintre pomelo şi diferite soiuri de portocal.

Despre el s-a crezut că este o altă varietate de pomelo, până la jumătatea secolului al XIX-lea. A fost descoperit în Insulele Barbados. A fost denumit astfel deoarece creşte agăţat, precum strugurii.

El a început să fie cultivat pe scară largă la începutul secolului al XX-lea. În 1983, într-un raport al Departamentului Agriculturii Statelor Unite, se arăta că, în New York, consumul de grepfrut este depăşit doar de cartof, salată, măr şi portocală. Astăzi se cultivă în ţări ca: SUA, Mexic, Argentina, Brazilia, Cipru, Maroc, Israel.

Grepfrutul are un conţinut mare de vitamina C, iar pe lângă aceasta mai are vitamina A, apă, calciu, fosfor, potasiu, vitaminele B1, B2, B5, retinol, niacină, tocoferol şi fier.

Conţine, de asemenea, şi licopeină (cea care îi dă şi culoarea roz şi roşie), un antioxidant benefic pentru organism, dar şi cu efect antitumoral. Mai multe studii au arătat că un consum ridicat de fructe şi legume, prin urmare şi de grepfrut ne protejează împotriva anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul bucal, faringian, esofagian, stomacal sau de colon. Specialiştii susţin că grepfrutul roz sau roşu este unul dintre cele mai sănătoase alimente şi că substanţele antioxidante pe care le conţine pot împiedica îmbătrânirea precoce a organismului.

Este un fruct apreciat pentru conţinutul bogat în enzime care stimulează digestia. Conţinutul ridicat de vitamina C, îl face eficient în tratarea răcelilor şi ajută la scăderea febrei.
Consumul regulat de grepfrut, câte un fruct pe zi, previne bolile tubului digestiv, constipaţia, aciditatea gastrică, ateroscleroza, artrita, reumatismul, osteoartrita şi astmul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata