Leacuri din grădină: Măceşul

Măceşul (Rosa canina) este un arbust nativ în Europa, nord-vestul Africii şi în vestul Asiei. Are o înălţime care variază între 1 şi 5 metri, tulpina fiind acoperită de ţepi mici şi ascuţiţi. Varietatea Rosa canina „Assisiensis” este singura care nu are spini pe tulpină.

Florile sunt de obicei roz pal, dar există şi plante cu flori albe sau roz închis.

Fructul, numit măceaşă, are o formă elipsoidă şi este roşu sau portocaliu închis. Măceşele fac parte din grupa fructelor de pădure deoarece acestea sunt obţinute în special de la plantele spontane. Fructele sunt apreciate de sute de ani, pe tot mapamondul, pentru efectele lor terapeutice deosebite.

În China, fructele măceşului erau indicate în tratarea afecţiunilor digestive. Romanii le foloseau ca remedii pentru 30 de boli, iar în ţările Americii de Sud, măceşele erau un leac sigur pentru afecţiunile musculare, la concurenţă cu ghimbirul. În timp, numărul afecţiunilor tratate cu măceşe a sporit considerabil până la …100.

Măceşele sunt un izvor de vitamina C, prin conţinutul de peste 2000 mg din această substanţă la 100 de grame de fruct, având de 50 de ori mai multă vitamina C decât citricele şi de 200 de ori mai multă decât merele.

Specialiştii le recomandă ca fiind un medicament revigorant, care alungă oboseala. Totodată, în compoziţia acestor fructe există şi alte substanţe active importante: vitaminele A, D, E, B1 (vitamina bunei dispoziţii), B2 (susţine organismul în acţiunile solicitante), K (implicată în procesele de coagulare a sângelui), minerale şi acizi graşi, care ajută la regenerarea pielii, dar şi zaharuri, acid citric şi malic, pectine, tanini, uleiuri volatile, lecitină şi minerale — calciu, magneziu fier, potasiu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata